Belföld

Pata és szekérnyomok a várfalon

Mindezt a szegedi várfal újabb szakaszának feltárásán találták a régészek.

Pata- és szekérnyomokat találtak a Móra Ferenc Múzeum régészei a szegedi várfal újabb szakaszának feltárása során. Az ásatásról a Szeged24 is beszámolt korábban. Az új nyomok valószínűleg a bontás idején keletkezhettek a déli várfal tövében – értesítette a Szeged24-et a múzeum sajtóreferense.  

Medgyesi Konstantin arról számolt be: a szegedi várfal újabb szakaszának feltárásán a déli kaputornyot és a vízibástyát összekötő, két és fél méter széles falra három méter mélyen bukkantak rá. Ezt a szakaszt még a nagyárvíz előtt, 1876-77 telén bontották el.

A várfal tövében, körülbelül négyméteres mélységben bukkantak rá a régészek a pata-és szekérnyomokra, melyek valószínűleg a bontáskor keletkezhettek.

 

Medgyesi Konstantin elmesélése szerint a nyomok alapján jól látható, hogyan fordultak a szekerek a várfal tövéhez és hol várakoztak a bontott anyagot szállító lovak. A fal alapozásánál nem csupán tégla, hanem kövek maradványai is vannak. Ebből arra következtetnek a régészek, hogy a vár építésekor római-kori kődarabokat is felhasználhattak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik