Belföld

Megpályáztatják a roma parlament épületét

hátrányos iskolás (hátrányos iskolás, romák, )
hátrányos iskolás (hátrányos iskolás, romák, )

A józsefvárosi önkormányzat pályázatán a mostani bérlő, a Magyarországi Roma Parlament is indulhat.

Balogh István Szilveszter (Fidesz–KDNP) VIII. kerületi képviselő közleménye szerint a pályázaton a jelenlegi bérlő civil szervezet is indulhat, a pályázat lezárásáig méltányosságból az épületben maradhat az egyesület, így a bérleti díj nem fizetése miatt indított „kilakoltatást” addig felfüggesztik.

A pályázaton a jelenlegi bérlő roma parlament is indulhat, így amennyiben nyer, a jövőben is bérelheti azt. Zsigó Jenő, a civil szervezet vezetője korábban „cigányság elleninek” minősítette a döntést, amit Balogh István visszautasított, és hozzátette: egyszerű bérleményi jogvitáról van szó.

A Tavaszmező utcai 566 négyzetméteres önkormányzati ingatlant (melyben színháztermet és irodát béreltek) 1993 óta mindössze bruttó 18 ezer forintért bérelték. Az önkormányzat kénytelen volt szerződést bontani, hiszen  a szervezet 2009-től jogtalanul használta az épületet, és 2011 szeptemberéig 9 havi bérleti és használati díjhátralékot halmozott fel – mondta a képviselő.

Balogh azt is tudatta: az új pályázat kiírását a helyi roma kisebbségi önkormányzat is egyöntetűen támogatta. A helyi szabályozás szerint ha a helyiség értéke meghaladja a 25 millió forintot, akkor piaci alapú pályázatot írnak ki.

Zsigó Jenő, a Magyarországi Roma Parlament elnöke az MTI-nek azt mondta: tiltakoznak az ellen, hogy a leghátrányosabb helyzetű kisebbség képviseletét, kultúráját ellátó civil szervezetet piaci szereplőnek tekintse az önkormányzat. Hozzátette, hogy nem tudnak versenyezni sem bankokkal, sem vállalkozókkal.

A roma parlament irodájának ügye miatt korábban a Fővárosi Cigány Önkormányzat és európai kulturális személyiségek – köztük Günter Grass irodalmi Nobel-díjas német író – is tiltakoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik