Belföld

Nagy pofon a vállalkozóknak

Háborognak a munkaadók az újabb megszorítások miatt. Szerintük a minimálbér-tárgyalásokra is rányomja a bélyegét a ma bejelentett tervezet.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint előkészítetlen volt a legújabb Matolcsy-csomag, és aláássa a lakossági, a vállalkozói, illetve a banki bizalmat.

A főtitkár nehezményezte, hogy a kormány nem egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel a bankadóról, emellett váratlan volt a tranzakciós illeték megduplázása is. A közműadó bevezetése – szerinte – azzal jár, hogy a közműcégek a lakosságra és a vállalkozásokra hárítják át a terhet. Úgy látja, az iparűzési adót inkább ki kellene vezetni, vagy lazítani kellene rajta, azt pedig, hogy a helyi iparűzési adó alapjából csak az eladott áruk beszerzési értékének 80 százalékát lehet levonni, nem egyeztették a vállalkozásokkal, így az sem tudható, miért éppen 80 százalék az arány.

A főtitkár külön bírálta a cafetériával kapcsolatos változásokat, vagyis hogy a béren kívüli juttatásoknál az egészségügyi hozzájárulási adó 10 százalékról 27 százalékra nő. Ez szerinte jelentősen rontja a munkaadók tárgyalási pozícióját a héten megkezdett bértárgyalásokon. Elmondta, hogy az alacsony keresetűeknél akár a nettó bér 10 százalékát is elérheti a cafetéria, a változással ezért épp ők járnak rosszul. A munkáltatóknak „nagy pofon” az adókulcs emelése, mert így már nem éri meg béren kívüli juttatást adni dolgozóiknak – fogalmazott Dávid Ferenc. Hozzátette: az előző után csupán 10 nappal bejelentett újabb megszorító csomaggal a kormány erkölcsileg teljesen hitelét vesztette a vállalkozói szféra szemében.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke is túlzásnak tartja a 367 milliárd forintos „adóemelési” csomagot.

Az alelnök megkérdőjelezhető, súlyos lépésnek nevezte a bankadó megtartását, valamint a tranzakciós illeték megduplázását. A cafetériát érintő változásokról Dávid Ferenchez hasonlóan úgy vélekedett, hogy a béren kívüli juttatások megszüntetésére vagy csökkentésére ösztönzi a cégeket. Munkavállalói oldalon mindez csökkenti a nettó bért, és – a bejelentett adóváltozásokkal együtt – jelentős hatással van a jelenleg zajló, a jövő évre vonatkozó bértárgyalásokra.

Vélhetően javítja az ellenőrzések hatékonyságát, bár a vállalkozásoknak némi adminisztrációs többletet jelent, hogy a jövőben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2,5 millió forintig végzi a számlák egyedi ellenőrzését a korábbi 10, illetve 5 millió forinttal szemben – mondta még Rolek Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik