Belföld

Győr megyében is keresik az Év Kórházát – Szavazott már?

Győr-Moson-Sopron megyében hat kórház várja a voksokat. Ön szerint melyik intézmény érdemli meg a kitüntető címet?

Cikksorozatunkban dióhéjban bemutatjuk Sopron, Kapuvár, Győr, Csorna és Mosonmagyaróvár kórházait. Első ízben a megyeszékhelyen működő Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat emeljük ki, mint a megye legnagyobb egészségügyi intézményét. Szavazásra a Házipatika honlapján van lehetőség. A linkre kattintva bal oldalon megjelenik a megyék listája. Miután kiválasztottuk a megyét, megjelenik a hat jelölt, melyek közül eldönthetjük, hogy melyik érdemli meg az Év Kórháza címet 2012-ben.

Öt kategóriában foglalhatunk állást: tisztaság, ellátás, orvos-szakmai ellátás, infrastruktúra, illetve ápolás és szakszemélyet. Ezeket 1 és 5 közötti skálán értékelhetjük.

A jelöltek: a Soproni Erzsébet Kórház, a Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, a Lumniczer Sándor Kórház Kapuváron, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és a Csornai Margit Kórház.

A győri kórházi gyógyítás története egészen 1748-ig nyúlik vissza. A levéltári iratok ekkor tesznek róla először említést, amikor a város szegényei számára kívántak egy ispotályt létrehozni. Az akkori tanácshoz kérvényt nyújtottak be, melyet elfogadott az akkori vátosvezetés. A beruházásra 1000 forintot szántak. Az ígéretet azonban közvetlen tett nem követte, de a vállalt kötelezettség egy évvel utóbb mégis teljesült, amikor Mária Terézia királynő 1749 március 14-én Pozsonyban kelt rendeletével a protestáns egyházak szabad vallásgyakorlatát felfüggesztve, a Győr-Újvárosban fekvő imaházaik egyéb épületeik és telkeik kisajátítására utasította a várost. A jelenlegi intézményt 1979-ben alapították. A győri egészségügy teljes története itt olvasható!

Évente 1 millió 250 ezer fekvő és járóbeteget látnak el az intézményben, így tevékenysége jócskán túlnyúlik a régió határain.

A Petz háza táján az elmúlt pár évben sokminden történt. Az egészségügy szorult helyzete ellenére az épületkomplexum épül és fejlődik. Legutóbb augusztusban számoltunk be arról, miként halad a kórház történetének legnagyobb beruházása. Akkor megírtuk: a giga projekt mintegy 11,3 milliárd forintból valósul meg, a tervek szerint már 2013-ra. A központi fekvésű, új hotelépület szerkezete már nyárra elkészült.

Áprilisban, az „A épület” tetején épült új helikopterleszállót és az intenzív osztály felújított szárnyát avatták és mutatták meg a sajtó munkatársainak. A rekonstrukciós munkálatok érintették ezen kívül a Gyógyszerészeti, a Radiológiai és a Központi Anaeszteziológiai és Intenzív Terápiás osztályokat is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik