Belföld

Gazdákat mutatott be Budai Gyula

Állami földpályázaton nyertes öt fiatal gazdát mutatott be Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón, ezzel kívánta visszautasítani a pályázatokat ért bírálatokat.

“Az elmúlt hetekben nemtelen támadás érte a kormányzatot ellenzéki pártok, főleg az LMP részéről, hogy oligarchákat, feudális hűbérurakat juttat állami területekhez” – közölte Budai Gyula.

Az államtitkár visszautasította az állításokat, elmondta: a sajtótájékoztatón az ország különböző részéről öt olyan fiatal gazdálkodó mutatkozik be, akik 2010 előtt, a szocialista kormányok alatt nem nyertek földet, de ezt követően sikeresen tudtak állami földekre pályázni. Budai Gyula szerint ez azt igazolja, hogy azt a földbirtok-politikát, amelyet a kormány meghirdetett, valóban a magyar gazdákért, a fiatal vidéki gazdálkodókért vezették be.

Az öt fiatal gazdálkodó hivatásszerűen a mezőgazdaságból él, gazdálkodtak 2010 előtt is, de az akkori feltételek alapján nem nyerhettek állami földterületet, mert a pályázati rendszer ezt eleve kizárta – emelte ki az államtitkár.

Budai Gyula hangsúlyozta: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Fejér megyékből hívott gazdálkodókat, mert ezekben a megyékben többször megvádolták a kormányt, hogy visszaélések történnek.

A szarvasmarha, illetve sertéstartással foglalkozó, a szükséges takarmányt is megtermelő gazdák bemutatkozása után Budai Gyula úgy fogalmazott: a fiatal gazdák a pályázatokon 20-80 hektáros állami területeket nyertek el, ezeket a családi gazdálkodókat “oligarcházzák le és nevezik feudális földesuraknak”.

Az államtitkár azt kérte a bírálatokat megfogalmazóktól, hogy menjenek el ezekhez a gazdálkodókhoz, nézzék meg a gazdaságukat, és “tartózkodjanak az ilyen kijelentésektől”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik