Belföld

Elindult a romák menete Miskolcon

Miskolci menet (miskolc, romák, avas)
Miskolci menet (miskolc, romák, avas)

Nemzeti, európai uniós és cigány zászlók mögött, mintegy 300 résztvevővel délután az Avasi lakótelepről elindult a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat által szervezett menet, amelyet A hazáért, a demokráciáért címmel hirdetett meg a roma szervezet.

A tüntetést azután szervezték meg, hogy a Jobbik az Avasi lakótelepen – a szerintük megnövekedett bűnözés miatt – kezdeményezett ugyancsak szerda délutánra megmozdulást. Mint azt Váradi Gábor, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat vezetője a menet elindulása előtt elmondta, a gyűlölet és a kirekesztés, a bűnbakképzés ellen akarnak fellépni.

Tűrhetetlen, hogy egyesek azért gyűlölnek másokat, esetleg azért akarják az életüket kioltani, mert más a bőrük színe – tette hozzá. Fel akarják hívni a magyar társadalom figyelmét arra, hogy a lejtőn még meg lehet állni. A politikát pedig arra szólítják fel: vessen véget annak, hogy csak eszközként használja a cigányságot – közölte Váradi Gábor.

Elindult a Demokratikus Koalíció (DK) menete is: kora délután kilenc autó és körülbelül ötven ember zárta le az utat a Csabai kapuban, a Fáy közgazdasági szakközépiskola előtti szakaszon. A demonstrálók élén Vadai Ágnes és Molnár Csaba országgyűlési képviselő, valamint Varga Gergő, az avasi városrész önkormányzati képviselője halad. Kezükben transzparenst tartanak “Békét! Nyugalmat! Megoldásokat!” felirattal.


Fotó: MTI / Vajda János

A város polgármestere egyesek politikai haszonszerzéséről beszélt a demonstrációkkal kapcsolatban. Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) sajtótájékoztatóján azt mondta: masírozók, hőbörgők jelentek meg Miskolcon, “politikai haszonlesők lepték el” a város utcáit, sokan közülük Budapestről jöttek. Miskolcnak egyáltalán nem használ ez a mai nap, nem használ azoknak, akik itt élnek, akik keményen küzdenek mindennapjaikért – mondta a polgármester.

Kriza Ákos szerint az utóbbi egy-két évben a biztonságérzet Miskolcon és ezen belül az Avasi lakótelepen jelentősen javult, az eddig elért eredményeket teszik tönkre azok, akik “fel-alá masíroznak az Avason”. A polgármester úgy fogalmazott: egyesek a rend és a béke megvédése érdekében “szebb jövőt, és ehhez hasonló egyéb jelszavakat kiabálnak”, ám “így nem lehet szebb jövőt építeni”.

Kriza Ákos emlékeztetett arra, hogy az avasi városrészben az előző kormányzati ciklus idején a fészekrakó program lehetőségét kihasználva több száz olyan család költözött be a panellakásokba, amelynek tagjai nem tudtak beilleszkedni a közösségbe, viselkedésük megbotránkoztatta az ott élőket, nem fizették a rezsit, a közös költséget.

A város korábbi vezetőinek nyolc évük volt arra, hogy konszolidálják a helyzetet, hogy “nyugodt legyen az élet a város különböző részein”, de az ő idejük alatt “kriminalizálódott el a helyzet” – tette hozzá. Megjegyezte: a jelenlegi vezetők az Avason a rendőri és közterület felügyeleti jelenlét megerősítésére helyezték a hangsúlyt, és rendszeresen átfogó hatósági ellenőrzéseket tartanak.

Kriza Ákos szerint a demonstrációsorozat okafogyott, csupán a politikai “handabandázás” része. Rend van, rend lesz és marad is Miskolcon – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik