Belföld

Vakon varázsol a belga prímás

Győrben koncertezett az egyik legkiválóbb népzenét játszó muzsikus, a világtalan belga hegedűs, Tcha Limberger. A virtuóz vallja: zenében nincs különbség vak és látó között.

A szintó származású művész az I. Győri Lions Club és a Buda Folk Band meghívására látogatott városunkba és adott egy fergeteges koncertet az egykori Zsinagógában. A szórakozáson túl természetesen a rendezvény nem titkolt célja volt, hogy kicsit nagyobb figyelmet kapjanak a gyengénlátók. A Lions társaságok ugyanis anno azért alakultak, hogy segítsék világszerte a vak és gyengénlátó társaikat. Ma Magyarországon 44 ezer vak és 120 ezer gyengénlátó él, és számuk folyamatosan növekszik. Tcha Limberger azonban azt vallja: zenében nincs különbség az emberek között. „Mivel mindig is vak voltam, ezért nem hiányzik semmi. Az sem tűnik fel, hogy ezen a mostani koncerten én más lennék, mint a többiek. Egytől-egyig zenészek vagyunk, és az a dolgunk, hogy szórakoztassunk. Itt nincs különbség, itt muzsikálni kell! – hangsúlyozta a prímás.

Limberger az est folyamán be is bizonyította, hogy igaz a ráragasztott bélyeg, vagyis, hogy ma ő az egyik legkiválóbb magyar népzenét játszó művész, aki a családi tradíciókat követve, már egészen fiatalon hangszert ragadott a kezébe. „Gyermekként flamenco-gitáros szerettem volna lenni. Aztán 17 éves voltam, amikor Budapesten tanultam, és magyar cigány muzsikusok zenéit hallgatva magam is elkezdtem hegedülni. Sokat töröm a fejem a zenén és azon, hogy kifinomítsam a már meglévő dalokat, nótákat. A világban szükség van a melegszívűségre, a barátságra és a reményre, ezeket pedig kivétel nélkül átadhatjuk és megkaphatjuk a zenén keresztül” – tette hozzá a belga zenész.

A multi-instumentalista tehetség zsenialitása példátlan, hiszen amellett, hogy varázslatosan játszik hangszerén, a való életben is folyamatosan bizonyít. A Braille-írás segítségével például több nyelven megtanult beszélni – így magyarul is – ami azért is fontos, mert rengeteget utazik a világban, de szerencsénkre valahogy mindig visszatér Magyarországra.

A Zsinagógában megtartott koncert teljes bevételét a Vakok és Gyengénlátók Győr – Moson – Sopron Megyei Szervezete Rehabilitációs Központjának ajánlotta fel az I. Győri Lions Club.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik