Belföld

Lázár: túl sokat tud az állam polgárairól

Lázár János (Lázár János)
Lázár János (Lázár János)

Radikálisan csökkenteni kell az állami információbirtoklást, és több lehetőséget kell adni az állampolgároknak arra, hogy ők döntsék el, milyen információkat adnak át a kormánynak – jelentette ki Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a választási eljárási törvénnyel kapcsolatban beszélt erről egy keddi háttérbeszélgetésen. Lázár János újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy álláspontja szerint a választási regisztráció bevezetésével párhuzamosan az állam által birtokolt információ mennyiségét radikálisan csökkenteni kell. Úgy vélte: az információs önrendelkezési joghoz ilyen volumenű népesség-nyilvántartás, lakcímnyilvántartás nem tartozhat hozzá.

Közölte, ezért „maximálisan” támogatni tudja Rogán Antal indítványát, és a kormányon belül is azt az álláspontot képviseli, hogy „az állami információbirtoklást jelentősen vissza kell metszeni, és több lehetőséget kell adni arra, hogy én magam eldöntsem, például a feliratkozással, hogy milyen információt adok át az államnak”.

Rogán Antal az ATV vasárnapi műsorában beszélt arról, hogy szerinte nincs szükség kötelező lakcímnyilvántartásra Magyarországon, az államnak nem kell nyilvántartania senkinek a lakcímét, ez a helyi önkormányzatok feladata lehet. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette, hogy szeretne egy ilyen indítvánnyal élni a parlamentben.

Lázár János a sajtóbeszélgetésen arra is kitért, hogy szerinte még legalább két hét kell, amíg a választási eljárási törvény részletei eldőlnek. Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a választási regisztráció miatti belpolitikai vita mellett van egy technikai kérdés is, a határon túliak levélben való szavazása tekintetében. Ezzel kapcsolatban „nagy feladványnak” nevezte, hogy ezt hogyan lehet megoldani sok helyen ellenséges jogi környezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik