Belföld

Megszűnhet a központi lakcímnyilvántartás?

postaládák (posta, postaláda, )
postaládák (posta, postaláda, )

Rogán Antal szerint nincs szükség kötelező lakcímnyilvántartásra Magyarországon, a Fidesz frakcióvezetője erről az ATV vasárnap este sugárzott, Szabad szemmel című műsorában beszélt.

A frakcióvezető hozzátette, hogy szeretne egy ilyen indítvánnyal élni a parlamentben.

Véleménye szerint az államnak nem kell nyilvántartania senkinek a lakcímét, ez a helyi önkormányzatok feladata lehet. Bőven elegendő, ha az állam arról tart nyilván adatokat, hogy az állampolgár befizette-e az adót, vagy sem – mondta a frakcióvezető.

Rogán Antal úgy fogalmazott: a kötelező lakcímnyilvántartás “egy szocialista csökevény, egy maradvány abból a korszakból, amikor az állam mindent nyilvántartott a polgárairól és mindent leszabályozott.”

Minderről a választási törvény, illetve a regisztráció kapcsán nyilatkozott a Fidesz frakcióvezetője. Kifejtette, hogy a választói névjegyzék abban különbözik a kötelező nyilvántartástól, hogy az ember maga dönti el, bekerül-e egy ilyen adatbázisba vagy sem. A regisztrációhoz a lakhely szerinti jegyzőhöz kell fordulni, ahol a helyi önkormányzat le tudja ellenőrizni a lakcímadatok helyességét.

Hozzátette, hogy ha valaki nem regisztrál, akkor értelemszerűen a választási jogával sem élhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik