Belföld

Huszonhat szemétlerakó tűnik el végleg a Dél-Alföldön

Befejezéséhez közeledik huszonhat dél-alföldi település hulladéklerakójának rekultivációja, a földmunkák véget értek, és a növényzet telepítése is megtörténik a következő hónapokban

A 2,79 milliárd forint összköltségű, uniós támogatással megvalósuló beruházás célja a hulladék jelentette környezeti veszély csökkentése, és az évtizedekig szeméttelepként működő területek rehabilitációja – mondta a szakember a projektről tartott sajtótájékoztatón.

A tavaly, év elején elkezdődött beruházás során 26 Csongrád és Bács-Kiskun megyei település bezárt hulladéklerakó telepén depóniákba rendezték, tömörítették a gyakran évtizedek alatt összegyűlt szemetet, majd az így kialakított platókra a szivárgást megakadályozó vízzáróréteg és 40 centiméteres humusztakaró került. A depókat a területre hulló csapadékot összegyűjtő övárokkal vették körbe.

Az AKSD Városgazdálkodási Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft. alkotta AS Szeged Konzorcium kivitelezőként 27 szeméttelepen összesen 483 ezer négyzetméteren mintegy 650 ezer köbméter hulladék ártalmatlanítását végezte el. A programban érintett két településről – Dócról és Baksról -, ahol a bezárt lerakók Natura 2000-es védelem alá eső területeket érintenek, elszállították az ott található mintegy 60 ezer köbméter hulladékot.

Karakas József, a Swietelsky Magyarország Kft. munkatársa elmondta, hogy a hónap végéig a depóniáknál és környezetükben befejeződnek a füvesítési munkák, ezt követően pedig megtörténik a fák és cserjék ültetése is, így várhatóan tartható lesz a kivitelezés december 21-i határideje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik