Belföld

Újabb kétmilliárd forintot kapnak a vasúti dolgozók

vonat(960x640).jpg (közlekedés, vonat, busz)
vonat(960x640).jpg (közlekedés, vonat, busz)

A MÁV-csoport vállalatainak mintegy 30 ezer dolgozóját érinti a kifizetés, ami fejenként átlagosan nettó 32 ezer forintot jelent – adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A kifizetések a vasúttársaságok és a szakszervezetek között megkötendő megállapodás alapján indulhatnak majd meg. A közlemény szerint a pénzügyi ösztönzésből a cégek prémiumrendszereinek hatálya alá tartozók – köztük a vezetők – nem részesülnek.

A vasutasoknak Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke által tavaly novemberben aláírt megállapodás alapján fizetnek ki három év alatt összesen 5 milliárd forintot – közölte a tárca. Az érintett munkavállalók az első egymilliárd forintot tavaly decemberben kapták meg.

A kormány az idei évre eső kétmilliárd forint fedezetét költségvetési átcsoportosítással biztosítja. A fennmaradó kétmilliárd forint a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban szerepel.

Az NFM tájékoztatása szerint a pénzügyi ösztönzéssel a kormány a vasutasok helytállását és a vasúti ágazat kiemelt fontosságát ismeri el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik