Belföld

A politika markában van a bérletár

vonat(i) (vonat, vasút, máv)
vonat(i) (vonat, vasút, máv)

A közösségi közlekedés kedvezményrendszerének felülvizsgálatánál a végső szót a politika mondja ki - mondta Fónagy János, az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Napi Gazdaságnak.

A lap pénteki számában megjelent interjúban a közösségi közlekedési kormánybiztos arra a felvetésre, hogy mire kell számítani azzal összefüggésben, hogy a hírek szerint az IMF elvárhatja a közösségi közlekedés állami támogatási rendszerének átalakítását, úgy válaszolt: “több forgatókönyvet is készítettünk, de a végső döntés minden bizonnyal politikai lesz. Ha lesz EU-IMF-megállapodás, és a vállalt feltételek között szerepel majd a kedvezményrendszer felülvizsgálata, akkor azt el kell végezni.”

Fónagy szerint az elfogadható irány, hogy a társadalom legkevésbé tehetős csoportjait, a kisnyugdíjasokat, a diákokat, tartós fogyatékkal élőket, nagycsaládokat ne terheljék meg. Ugyanakkor elvi jelentőségű lehet annak jelzése, hogy nincsen ingyen ebéd, azaz valamennyit fizetni kell a szolgáltatások igénybevételéért.

Jelenleg az utasok kevesebb mint ötöde fizet teljes árú menetdíjat, miközben mintegy 40-féle jogcímen lehet kedvezményt igénybe venni.

Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint a jövőben a 65 év felettiek ingyenes utazási lehetősége csak a csúcsidőn kívüli napszakokban maradna meg, de az érintettek vásárolhatnának olyan bérletet, például havi 1000-1500 ezer forintért, amellyel bármely napszakban közlekedhetnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik