Belföld

Political Capital: hülyét kell csinálni a szélsőjobból

Magyar Gárda (Magyar Gárda)
Magyar Gárda (Magyar Gárda)

A szélsőjobboldali pártok iránti választói fogékonyság csökkentésére tesz javaslatokat a Political Capital (PC) legfrissebb elemzésében.

A Political Capital szerint  szélsőjobboldal fenyegetést jelent a képviseleti demokráciákra, erőszakot gerjesztő hatásuk ugyanis Európában összességében növekedni látszik. Felhívja a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a demokratikus “önvédelmi reflex” részeként kellő időben és a kockázatokkal arányosan kell fellépni a szélsőségek ellen, vagyis nem szabad túlértékelni és túlreagálni a szélsőjobboldal által gerjesztett veszélyeket.

Az intézet elemzésében kétségbe vonja, hogy lennének a szélsőjobboldalra vonatkozó általános tendenciák és a visszaszorításukra alkalmazható receptek. Mint írják, a szélsőjobboldal nem erősödik mindenütt Európában. Úgy látják Magyarország mellett Franciaországban, Görögországban, Svédországban látványos előretört a szélsőjobboldal az utóbbi években, ezzel szemben Belgiumban, Olaszországban és Norvégiában gyengült, Lengyelország pedig el is tűnt.

A Political Capital szerint a tiltás helyett inkább arra kell törekedni, hogy a demokratikus pártok saját magukhoz közelítsék a szélsőjobboldali pártok szavazóit. Megjegyzik, a “szélsőjobboldal lételeme a provokáció”, ezért a populista jobboldali politikai erőkkel szembeni hisztériakeltés és diabolizálás sokszor visszaüthet, helyette nézeteik nevetségessé tétele sokkal hatékonyabb stratégia lehet, különösen azért is, mert a szélsőjobboldal “leegyszerűsített, dagályos, túlzásokon alapuló” ideológiája erre lehetőséget is ad. Mint írják, ebben a politikai szereplőkön túl az oknyomozó újságírásnak is jelentős szerepe lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik