Belföld

Nem tudja kifizetni a segélyeket Esztergom

Az önkormányzat helyett most a kormányhivatal és az államkincstár fizet.

Esztergomban a városházán kifüggesztették, hogy kormányzati intézkedések miatt nem tudják kifizetni a segélyeket. A helyzet megoldására a kormányhivatal és a kincstár kifizeti az összesen 1,3 millió forintra rúgó szociális segélyeket, ha a polgármester az ehhez szükséges adatokat megküldi – jelentette be a választókerület elnöke, Völner Pál.

A fideszes politikus emlékeztetett rá, hogy szeptemberben még 1,4 milliárd forint volt a város kasszájában, és Tétényi Éva független polgármester egy héttel a határidő előtt fizetett a város adósságrendezésében érintett nagy adósoknak, de az utalások közé az összeg ezred részét kitevő segélyezettek nem fértek bele.

Völner szerint “nyíltan látszik, hogy Esztergomban nem a kormányzati beavatkozás okozza a problémákat, hanem mindig olyan helyzetbe hozza a városvezetés az önkormányzatot, mintha kormányzati tehetetlenkedés okozná a gondokat”.

Tétényi Éva polgármester az MTI-nek elmondta, az önkormányzat azért fizetésképtelen, mert pontosan a kincstár volt az az intézmény, amely 400 millió forintos inkasszót tett az önkormányzat számlájára. Az összeg az állam által átvett intézmények fenntartási díja. A polgármester hozzátette, a Völner Pál által említett 1,3 millió forintot kéthetente kell kifizetni, és azért nem volt lehetősége az utalványozásra, mert a törvények ennek rendjét szigorúan szabályozzák.

Tétényi Éva kijelentette, ha az állam önkormányzati segélyeket fizet ki, akkor állami pénzt vonnak el a költségvetésből. Ennek ellenére a kért listákat pénteken átadja a kormányhivatalnak.

A polgármester hozzátette, Völner Pál választókerületi elnökké választása óta, azaz több hónapja szóbeli kérése ellenére nem egyeztetett vele Esztergom problémáiról.

Tétényi Éva október elején jelentette be, hogy az esztergomi önkormányzat számláját 400 millió forintos inkasszóval terhelte meg az állam az általa átvett intézmények költségeinek fedezésére, ezzel a város fizetésképtelené vált, mert az inkasszó kifizetéséig semmiféle önkormányzati feladatra nem lehet pénzt fordítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik