Belföld

Mixeld, rázzad Szegeden!

Szegeden külön iskolában tanulható a kevert italok világának minden fortélya Jenning Cox Daiquiri-ja nyomán.

Süli Sándor, profi, hazai és nemzetközi mezőnyben is számos díjjal elismert oktató ötlete révén került a vendéglátó iskolák falai közé az a lehetőség, hogy az italok, koktélok kedvelői részt vehessenek a Daiquiri Bartender Schol néven futó iskolája kurzusain.

„ Jennings Cox amerikai bányamérnök leleményességének köszönhetjük még 1896-ból, hogy mikor éppen elfogyott otthon a Santiago de Cuba közelében lévő Daiquiri rézbányájának ellenőrzésére érzkező főnöke kedvenc itala a gin, Cox attól tartva, esetleg nem ízlik majd  elöljárójának a helyi száraz rum, leszakított a kertjéből néhány lime-ot, majd a levüket és cukrot hozzáadva a rumhoz kevert egy italt. Így született meg a Daiquiri és innen kapta nevét az iskola is.” – mesélt a kezdetekről az ötletgazda a Szeged24-nek.

Süli Sándor szerint a szegedi iskola tanfolyamának elvégzése mindenkinek kihívás. „Magas a mérce, és fontos, hogy a diákok jó hangulatban, szinte játékos könnyedséggel tudják elsajátítani azt az anyagot” – mondta. A diákok három szakirány közül választhatnak: a mixer, a flair bartender (látványos) és a barista. Mindegyik gyakorlati központú kurzus. Az iskola a borok és ételek párosításával foglalkozó szakembereket, sommelier-ket is szeretne képezni.

A diákok zöme jelenleg 18-24 éves, de az iskola fő stratégiája, hogy minél több ember számára elérhető tanfolyamokat indítsanak, és hosszútávon versenyképes munkavállalókat képezzenek.

„Ezen a területen jó szakemberekre mindig van kereslet, Magyarországon, külföldön vagy Szeged bárjainak pultjai mögött” – osztotta meg tapasztalatait a mixer-iskola szülőatyja.

Mucsi Ágnes

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik