Belföld

Harmadával olcsóbbak a panellakások, mint a társasháziak

panelház (panelház, ablakok)
panelház (panelház, ablakok)

Egy lakótelepi paneles lakás fajlagos ára átlagosan egyharmadával alacsonyabb, mint az ugyanazon a területen található egyéb társasházi lakásé, a legkeresettebbek továbbra is az 55 négyzetméter alatti lakások - közölte az OTP Jelzálogbank, a lakótelepi értéktérkép elemzésére hivatkozva az MTI-vel.

A magyar lakótelepi forgalom 2-3 százalékát adó fővárosi III. kerületben például ebben a viszonylatban mintegy 45 százalék az eltérés a lakásárak között. Salgótarjánban viszont ellentétesen alakul a piac: a lakótelepi lakások drágábbak, városközponti elhelyezkedésüknek köszönhetően, illetve az egyéb társasházi lakások szűk és rossz minőségű kínálata miatt – idézi a közlemény Valkó Dávidot, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzőjét.

A NAV hivatalos tranzakciós adatbázisa, valamint az OTP Jelzálogbank saját lakótelepi adatbázisa alapján elkészített elemzés szerint Budapest IX. kerületében a legmagasabb a lakótelepi átlagár. Itt a 220 ezer forintot is meghaladja a lakótelepi lakások négyzetméterenkénti átlagára.

Emellett a XI. és a XIII. kerület lakótelepi lakásainak fajlagos átlagára haladja meg a 200 ezer forintot. A XX., a XV., valamint a XVIII. kerületben a legalacsonyabb a fővárosi árszínvonal, ahol túlnyomóan peremvárosi, a 70-es években épült panellakótelepek találhatóak. Ezen a területen 150 ezer forint körüli a négyzetméterár.

A megyeszékhelyek rangsorát Székesfehérvár vezeti, továbbá Debrecen lakótelepi átlagára haladja még meg a négyzetméterenkénti 150 ezer forintot. A legolcsóbbnak Salgótarján számít, ahol az átlagos fajlagos ár százezer forint alatti.

Új jelenség, hogy az energetikailag felújított, hőszigetelt lakások kelnek el leghamarabb, ugyanakkor a beruházás költségét nem fizetik meg a vevők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik