Belföld

Gyurcsány a cigánysoron

BAZ megyei buddhista romákhoz látogatott a Demokratikus Koalíció országjáró elnöke. Videó.

„A cigányok is emberek” – éneklik a sajókazai romák a Dr. Ámbédkár iskola aulájában. Az 1956-os, úgynevezett nagpúri áttérést ünneplik. Azt az esemény, amikor Indiában hinduk tömegei tértek át az emberek egyenlőségét hirdető buddhista vallásfilozófiára. A rendezvényen egy magas, szemüveges ember is részt vesz, aki bár jószerével soha nem járt itt, mégis mindenki ismeri a községben. Róla később.

Sajókaza egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település, nagyjából 3500 fő lakja. A második világháború után lakóinak nagy része szénbányászatból élt, de a bányákat a hatvanas évek elején bezárták. A községben élők jelenleg 85 százaléka magyarnak, 15 százaléka romának vallja magát. Utóbbiak nagy része Sólyomtelepen él.

A helyi cigánysor lepusztult épületekből áll, sok helyütt a víz sincs bevezetve. Túl drága. Az egyik ház előtt egy ezeréves mosógép sötétbarna vízben forgatja a piszkos ruhákat. Az utca tele szeméttel, mindenütt kutyák, egyikük három lábbal biceg. A telep közepén egy farakás áll. A tüzelnivalót egy, a 2010-es választásokról maradt óriási MSZP-molinóval takarták le. Igazi recycling. Az itt lakók többsége segélyből él, a közmunka ritka kincs. A fiatalok talán egyetlen kitörési pontja a tanulás.

A Dzsaj Bhím buddhista közösség által üzemeltetett Ámbédkár iskolában nagyon sok a hátrányos helyzetű roma fiatal. Ők felismerték, hogy talán egyetlen kitörési pontjuk a nyomorból a tanulás. Reménykednek és álmodoznak – az egyik tinilány például az énekes Caramelről, a már korántsem tini Béla pedig az érettségiről. Neki két gyereke van, míg párja a kicsikre vigyáz, Béla az Ámbédkárban tanul. Érettségi után valami szakmát szeretne, mert most csak a segélyből és alkalmi munkákból tudja eltartani a családját. „Maszekolok” – mondja, nagyjából 450 forintos órabérért.

A másik nagy álmodozó Sándor. Komoly embernek tűnik: jól fésült, feketében van, vasalt nadrágban, fülében apró fülbevaló. Harmincéves, ő is most fog érettségizni. Érettségi után pedig politikus szeretne lenni. Sok kérdése van. Gyurcsány Ferencnek teszi fel őket. Ő ugyanis a magas, szemüveges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik