Belföld

Emléktábla a Városháza mesterének

Grünwald István tiszteletére állítottak emléktáblát szerda délelőtt a Városháza aulájában. Az asztalosmester sokat tett azért, hogy a Győr szívében magasodó tornyos épület, ma is emblematikus jelképe legyen a megyeszékhelynek.

1896-ban indult a neobarokk stílusú, U alakú, kétemeletes, középütt óratoronnyal, a főhomlokzaton pedig két kisebb toronnyal rendelkező műemlék építése. A Városháza azóta is az egyik legnagyobb becsben tartott jelképe Győrnek, hiszen az épület hosszú évtizedek óta eredeti állapotában tündököl a kisalföldi megyeszékhely szívében. Ez természetesen nagyban köszönhető a kivitelező mesterembereknek, így Grünwald Istvánnak is, az asztalos ugyanis az ipari munkák és a padozat teljes körű kialakításában nagy szerepet vállalt, és ő volt az, akit maga Zechmeister Károly, egykori polgármester kért fel arra, hogy vegyen részt a 4 évig tartó építkezés munkálataiban.

A város vezetése 2012-ben úgy döntött, hogy Grünwald tiszteletére egy emléktáblát állítanak, melyet szerdán ünnepélyes keretek között lepleztek le a Városháza aulájában. Borkai Zsolt beszédében kiemelte, hogy nemcsak a turisták, hanem a győriek is rácsodálkoznak, gyönyörködnek az épületben, mely a komoly iparos munkák által vívta ki magának a megkülönböztetett figyelmet.

Természetesen az eseményen az asztalos családtagjai, rokonok, barátok is részt vettek. A mester élettörténetét a legidősebb unoka, Grünwald Mária idézte fel, aki bár személyesen nem ismerte nagyapját, mégis nagyon meghatódott, hogy Győrben így tisztelik a neves iparost. „Ez egy fantasztikus érzés, mert úgy érzem, hogy ezért kellett közel 70 évet megélnem. Tisztelem és becsülöm a nagyapámat!” – mondta Grünwald Mária a Győr24-nek.

A rendezvény végén az emlékezők egy rövid sétát is tehettek a Városháza épületében, a termekben pedig, az ünnepelt keze munkáját dicsérő elemeket, motívumokat is megtekinthették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik