Belföld

Az esély: a roma nő

Nagyjából három milliárdból ezer roma nőt képezne ki és foglalkoztatna az állam a szociális és gyermekvédelmi szakmákban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) közösen útnak indít egy programot, melynek fő célja, hogy olyan szakképzettséghez juttassa elsősorban a roma nőket, amellyel sikeresen tudnak elhelyezkedni a szociális- és gyermekjóléti ellátórendszerben – értesítette a Szeged24-et az EMMI.

 

A tárcánál arról számoltak be: a tervek szerint 2014. augusztus végéig az első lépcsőben legalább ezer roma nőt képeznének ki nagyjából másfél milliárd forintból  A résztvevők ápolási asszisztens, kisgyermek-gondozó, nevelő, szociális gondozó és ápoló, óvodai dajka segédgondozó, idősgondozó, házi betegápoló és roma szociális segítő képzést kaphatnak. A programra a megyei roma nemzetiségi önkormányzati vezetők megkeresésével, és az idén novembertől induló toborzó rendezvényeken lehet jelentkezni.

A sikeres vizsgát tevők elhelyezkedési esélyeit a program második, szintén majd másfél milliárdos eleme segíti, amely egy éves támogatott foglalkoztatást és a munkavállalók továbbképzését biztosítja majd.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik