Belföld

November 1-jéig várják a jelöléseket a Bessenyei-díjra

November 1-jéig lehet jelölteket javasolni a hódmezővásárhelyi önkormányzat által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjra.

Az 500 ezer forintos pénzjutalommal járó elismeréssel a város közgyűlése minden évben egy személyt és egy csoportot tüntet ki az ország és a magyar nemzet művészeti életében nyújtott példamutató tevékenységéért – tájékoztatta Göbl Vilmos sajtóreferens az MTI-t.

Az önkormányzat 2008-ban alapította a művészeti díjat. A kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művészről, a város díszpolgáráról elnevezett – az első három évben városi hatáskörű, majd a magyar nemzet egészére kiterjesztett – elismerést az amatőr és hivatásos színjátszás, a népdal, a magyar nóta, az instrumentális zene, a kórus, a néptánc, a vers- és prózamondás kategóriában jelöltek közül kiválasztottnak nyújtják át.

A díjat olyanok kaphatják, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak vagy nyújtottak, ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségének megfelelően tevékenykedtek, az ő munkáját folytatják.

Jelöltet bárki javasolhat 2012. november 1-jéig postai vagy elektronikus levélben. A részleteket a város honlapján, a www.hodmezovasarhely.hu címen ismerhetik meg az érdeklődők.

Az elismerést – a város pecsétjével ellátott oklevelet és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakettet – hagyományosan a Magyar Kultúra Napján, január 22-én rendezett ünnepi díszközgyűlésen adják át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik