Belföld

Körforgásban az óriásdobozok

Székesfehérvárra érkezik az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) interaktív környezetvédelmi kiállítása október 12-én.

Az egyesülés az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) „Körforgó-szelektív forgatag” elnevezésű ingyenesen látogatható országjáró, környezetvédelmi szemléletformáló kampányának keretében hívja fel a gyerekek és szüleik figyelmét a hulladékká vált (tejes és gyümölcsleves) italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és újrahasznosítatásának fontosságára.

Székesfehérváron a Palotai út és a Sütő utca sarkán lévő füves területen megrendezésre kerülő rendezvényen a látogatók az IKSZ sátrában megtekinthetik azt, hogyan lehet a hulladékká vált italos kartondobozokból újrahasznosított papírt készíteni, akár egy konyhai turmixgép segítségével is.

Az IKSZ a Dobozok Körforgása című interaktív kiállításon a papíripari termékek teljes életciklusát bemutatja. A kiállításra látogatók 5 darab, 2 méter magas, látványos, italos kartondobozt formázó, színes installációk oldalán hasznos információkat szerezhetnek az erdők életétől, a papírgyártás környezeti hatásairól, energia és vízigényéről, a hulladékképződés megelőzésének lehetőségeiről, valamint a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás folyamatáról és lehetőségeiről.

A hazánkban évente közel 450 millió darab tejes és gyümölcslé italos kartondoboz kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a 3,8 millió magyar háztartás átlagosan 125 darab italos kartondobozt használ el egy év alatt. Az IKSZ népszerű környezetvédelmi szemléletformáló programjai és gyűjtő akciói eredményeként a 7 évvel ezelőtti 2%-ról, 2011 végére 19%-ra nőtt Magyarországon a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok (tejes és gyümölcsleves dobozok) aránya.

Az OHÜ Körforgó – szelektív forgatag, valamint az IKSZ Dobozok Körforgása című kiállítása megtekinthető a Palotai út és a Sütő utca sarkán lévő füves területen, október 12-én délelőtt 10 órától, délután 18 óráig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik