Belföld

Egyedi DADA-est Szegeden

A polgárpukkasztó művészeti világba repíti vissza a közönséget kedd este hattól a Kass Galéria. Eredeti archív felvétellel!

1916-ba repít vissza a Kass Galéria: a kedden 18 órakor kezdődő esten DADA-esten pontosan azokat a hangkölteményeket hallhatják az érdeklődők, melyeket a polgárpukkasztásáról híressé vált művészeti irányzat, a dadaizmus megalakulásakor, annak legjelentősebb szellemi központjában, Zürichben mutattak be először – értesítette a Szeged24-et a szegedi Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.

Medgyesi Konstantin elmondta: az est létrehozásával a szervezők célja, hogy a Kass Galériát új oldaláról is bemutassák a nagyközönségnek: azaz a hely nem csupán kiállítótérként, hanem izgalmas előadások helyszínéül is szolgálhat a jövőben.

Az esten Hugo Ball és Kurt Schwitters tollából született hangkölteményeket ad elő István Menich-Horváth. Hugo Ball német avantgárd író-költő, a dadaizmus egyik megalapítója volt, Schwitters pedig szintén német származású dadaista képzőművészként és költőként alkotott.

Hugo Ball 1917-es zürichi hangköltemény estje

Az előadó, István Menich-Horváth magyar származású karmester, hegedűs, dadaista, aki többek között Kolumbiában, Mexikóban, Japánban és Izraelben is tevékenykedett. Jelenleg Hamburgban él, első dadaista előadását az 1980-as években adta Németországban.

Az estét Márffy Gabriella hegedűjátéka kíséri, aki litván, német és olasz zeneszerzők darabjait mutatja be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik