Belföld

Demonstráltak a Gyulai Húskombinát dolgozói

A gyulai városvezetés és a polgármester támogatását kérte a Gyulai Húskombinát Zrt. szakszervezete keddi demonstrációján.

A cég dolgozóinak és szakszervezeti tanácsának nevében Petrusán Györgyné alapszervezeti elnök felolvasta a polgármesternek átnyújtott petíciót az összegyűlt mintegy 200 dolgozónak a polgármesteri hivatal előtti Petőfi téren. Ebben úgy fogalmazott, a 144 éves vállalat és a terméke is szimbóluma a városnak, amelyet nem szabad veszni hagyni.

Az idén augusztusra derült ki, hogy a gazdasági nehézségek miatt megszűnik a termelés a húskombinátban, és ezzel a dolgozók munkahelye is. A korábbi, nádudvari demonstráció óta sok minden elhangzott a cég megmentéséről, de mindeddig konkrét segítséget a munkahelyek megtartásához sem a tulajdonosoktól, sem a kormányzattól, sem a finanszírozó bankok többségétől nem kapott a társaság – hangsúlyozták a petícióban.

„Jelen időpontra abba a helyzetbe kerültünk – írták –, hogy dolgozni tudnánk, mert termékeinkre van kereslet, többet is tudnánk termelni, mint a jelenlegi mennyiség. De minden jel azt mutatja, hogy a tulajdonosok lemondtak cégükről, nem kívánnak több pénzt befektetni, a bankok magatartása miatt hitelhez, pénzhez fedezet hiányában nem jut a vállalkozás.”

A szakszervezet szerint gyors intézkedés, pénzügyi segítségnyújtás hiányában vége a termelésnek és a munkahelyeknek, és bár a kormány ígéretet tett, hogy a stratégiai vállalattá minősítéssel megmaradnak a munkahelyek, ez nem történt meg. „Olyan megoldás kell, amelynek keretében forráshoz jut a Gyulai Húskombinát, és folytatni tudja rendes termelését” – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. Ehhez kérték a városvezetés támogatását.

Görgényi Ernő polgármester a petíciót átvéve hangsúlyozta: a városvezetés a dolgozók szövetségese lesz abban, hogy a feldolgozó  megmeneküljön. Rámutatott: mivel a város önkormányzata semmilyen mértékben nem tulajdonos a Gyulai Húskombinát Zrt.-ben, így nem tud olyan döntést hozni, amelynek segítségével megmenthetné a gyárat.
Emlékeztetett arra, hogy korábban is mindent megtettek a vállalat segítésére: a közüzemi díjakat kedvezőbbé tették, fizetési könnyítést adtak, vagy felhívták a közvélemény figyelmét a kombinát helyzetére.

Még nincs veszve semmi – fogalmazott Görgényi Ernő. – „Mi még látunk reményt. Négyszáz munkahely, egy hungarikumot gyártó vállalat és a 144 éves tradíció a tét. Mindez önmagában is elég lenne ahhoz, hogy az önkormányzat közügyként kezelje egy magánvállalat ügyét, de ennél többről, ennek a térségnek a perspektívájáról, a kilátásairól is szó van.”

A polgármester a hivatal dísztermébe egyeztetésre hívta a dolgozókat és a szakszervezet vezetőit, majd az együttműködésről megállapodást kötöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik