Belföld

A Jobbik 18 éveseket is életfogytiglanra ítélne

Börtön (börtön)
Börtön (börtön)

A párt szerint indokolatlan, hogy az elkövetők 20 éves koráig az életkort enyhítő körülményként veszik figyelembe az ítélet meghozatalakor.

AJobbik úgy módosítaná a jelenlegi és a jövő nyáron hatályba lépő új büntető törvénykönyvet (Btk.), hogy már 18 éves kortól is kiszabható legyen az életfogytig tartó börtönbüntetés – jelentette be Apáti István keddi sajtótájékoztatóján.

Kifejtette: a Jobbik szerint indokolatlan, hogy a jelenlegi gyakorlatban az elkövetők 20 éves koráig az életkort enyhítő körülményként veszik figyelembe az ítélet meghozatalakor. Példaként említette a soproni lövészklubban történt gyilkosságot és a gödöllői gyilkosságot, ahol az elkövetők egy része, bár már nagykorú, de még nincs 20 éves, így a mostani gyakorlat szerint legfeljebb 15-20 év büntetésre számíthatnak.

A kedden benyújtandó módosítás célja, hogy minden nagykorú, cselekvőképes ember viselje a teljes felelősséget az általa elkövetett tettekért, így az emberölés minősített esete elkövetésekor akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújtható legyen – mondta Apáti István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik