Belföld

Ünnepélyes keretek között avatták fel a megújult móri belvárost

Megszépült épület és köztér avatásával, valamint a felújított belvárosi park névadásával és felszentelésével különleges, ünnepi pillanatok előzték meg a Móri Bornapok megnyitóját pénteken. Az Új Széchenyi Terv által támogatott munkálatok során megújul Mór történelmi belvárosa.

Egy sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően Mór történelmi belvárosa közel 671 millió forintból újul meg. Az önkormányzat sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv keretében, és közel 480 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a belváros rehabilitációjára, a munkálatok összes költsége meghaladta a 670 millió forintot. A munkák idén tavasszal kezdődtek meg és a hétvégén már birtokba vehették a város lakói a megújult Kapucinus teret, az átépített belvárosi parkot és a felújított Luzsénszky –kastélyt.

Fotó: fejer.hu

Az ünnepségen részt vett Dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Mór belvárosának látványa erősíti azt a meggyőződést, hogy minél előbb visszatalálunk a vidék alapjaihoz, a helyi közösségek gyökereihez, annál hatékonyabban lehet kivédeni a világot megrengető gazdasági és pénzügyi válság hatásait, utórengéseit.”

“A mai Magyarországnak, a kormánynak elsőrendű célja az, hogy országunk – és benne minden térség – ismét versenyképes legyen Európában és a világban.” – hangsúlyozta Törő Gábor országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke. “Új utak építése, az úthálózat karbantartása a településfejlesztés fontos része. Ezeknek a munkáknak ráadásul nem csak a ma, hanem a jövő igényeinek is meg kell felelni. A közlekedési rendszer fejlesztése, a közterek felújítása sajnos meglehetősen drága mulatság! Mór képviselő testülete szerencsére megtalálta a megfelelő forrást. Tekintve az önkormányzatok finanszírozási helyzetének változását az utóbbi években, ez sem kis teljesítmény! Mindenképpen elismerés illeti hát a projekt elindítóit, és bízhatunk abban is, hogy a jövő is tartogat a település számára hasonló sikereket.” – tette hozzá Törő Gábor.

Fenyves Péter polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte: „Tudatos építészeti program megvalósítása zajlik Móron. Először a külső városrészek, most pedig a patinás belváros került sorra. A pályázat négy kötelező funkciót írt elő. A közösségit a városházának helyet adó Luzsénszky-kastély, a környezetvédelmit a most Szent Istvánról elnevezett park, az infrastrukturálist a Kapucinus tér, a vállalkozóit pedig a parkot szegélyző üzletsor rehabilitációja jelenti.” – tette hozzá Fenyves Péter. A városháza és a tér átadását, valamint a park névadóját az idei Móri bornapok nyitónapján tartották, míg az üzletsor felújításával a jövőre végeznek.

A Spányi Antal megyéspüspök által megáldott Szent István park közösségi térré alakult, játszótérrel, dísztóval. A Polgármesteri Hivatalnak otthont adó Luzsénszky-kastély homlokzata visszakapta egykori színeit, az épület fűtésrendszerét korszerűsítették és kicserélték a nyílászárókat és a tetőt is. Megszépült a Kapucinus tér is, ott járdák, utak, zöldfelületek újultak meg és új parkolóhelyeket is létrehoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik