Belföld

Demszky beolvas

demszky gábor (demszky gábor, )
demszky gábor (demszky gábor, )

Gyurcsányról, Orbánról és Medgyessyről is megvan a véleménye.

A FN24 Demszky Gábor hamarosan megjelenő vaskos önéletrajzi kötetéből tallózott. A három miniszterelnöki mikroportrét részletetesen itt olvashatja.

Az egykori főpolgámester – elmondása szerint – Orbán Viktorral kapcsolatban mindig úgy érzett, hogy cinikus emberrel van dolga, aki csak akkor érzi jól magát, ha az erő pozíciójából tárgyal, s ráadásul bosszúálló is. „Fontos szerepem volt abban, hogy 2002-ben legyőztük, s ezt nem fogja soha megbocsátani nekem. Addig nem vett komolyan” – jegyzi meg. Demszky szerint Orbán célja a következő volt: „Szétszedni, elrontani mindent, ami Budapesten működőképes, lefullasztani a magyar gazdaság motorját.” Azt viszont a miniszterelnök javára hozza fel, hogy erős becsvágy és erős tanulni vágyás lakozik benne.

„Amikor Medgyessyre gondolok, mindig hajlamos vagyok őt úgy elképzelni, mint aki foglya a sorsának, amelyre csekély befolyása van” – jellemzi Medgyessy Pétert az önéletrajzi kötetében. Mint írja, Medgyessy pártonkívüliként lett miniszterelnök, tétovának és bizonytalannak látszott akkor is, amikor pontosan tudta, mit akart. „Maga akarta érdemben irányítani a párt kampánystábját, azt az agytrösztöt, mely a széttagolt, érdekcsoportokra bomló szocialista pártról alkotott képet át tudta formálni. A másik kikötése az volt, hogy pártonkívüli maradhasson. Az előbbi hozzájárult a győzelemhez, az utóbbi, a kívülállása pedig a bukásához” – vélekedik Demszky.

Ami viszont Gyurcsány Ferencet illeti, – mint írja – „róla egyszerre lehet jót és rosszat mondani”. Demszky szerint Gyurcsány és Orbán megszállottsága nagyon különböző jellegű, de vannak közös vonásaik. „Nem hiányoznak belőlük a jeles képességek, de a megszállottságuk mindent tönkretesz. A legnagyobb különbség köztük az, hogy Orbánban a politikus gyilkos ösztöne motivál mindent, Gyurcsány pedig egyszerűen nárcisztikus és szavafelejtő tehetség, aki a magyar politikai élet legjobb debattőri képességeit tudta felmutatni, ám gyakran elfelejtette szavait tettekké formálni” – hangsúlyozza könyvében a DK jelenlegi elnökéről.

A három miniszterlenöki mikroportrét teljes egészében az FN24 oldalán olvashatja el!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik