Belföld

Művészek a sérült gyerekekért

sérült gyerekek (sérült gyerekek, fogyatékos, )
sérült gyerekek (sérült gyerekek, fogyatékos, )

Különleges művészeti pályázatot szervez a koraszülöttek és születési sérültek terápiájával és fejlesztésével foglalkozó Gézengúz Alapítvány.

Az „Egy csepp meglepetés” című kezdeményezésen felnőttek és gyerekek, profik és amatőrök, ép és sérült alkotók egyaránt nevezhetnek műveikkel. Téma: a meglepetések a gyermekek életében. A pályázat célja a szemléletformálás, felhívni a figyelmet az ép és sérült gyermekek élethelyzeteinek hasonlóságára.

Hatvan értékes nyeremény vár a legjobbakra, akiket a rangos művészekből álló zsűri választ majd ki. Fotó, kisplasztika és iparművészet ágakban lehet pályázni, a legjobb műveket elárverezik, a bevételeket az új, budafoki terápiás központ berendezésére fordítják.

„Hagyományt teremtett az alapítvány a sérült és az egészséges gyermekeket együtt bemutató integrált pályázattal. 1998-ban Vizi pillanatok című első fotókiállításunkat Göncz Árpádné nyitotta meg” – emeli ki Dr. Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány orvosigazgatója. A Gézengúz alapítója szerint a cél: természetes közegben bemutatni az eltérő fejlődésű gyermekek életét, mindez összecseng az alapítvány filozófiájával is, hiszen ők kezdetektől együtt foglalkoztak az épekkel és sérültekkel. „Egy ilyen gyermeket örömteli helyzetben ábrázoló kép bevésődik a nézőben, félelem vagy előítélet helyett természetességet ültet el, ami később, egy fogyatékos emberrel találkozva is előhívódik.”

„A zsűri munkája nehéz volt a megelőző években, sok jó kép közül kellett kiválasztani a legjobbat. Az idei pályázat nagyon sikeres lesz, hiszen az eddig beérkezett művek is lenyűgözőek” – mondja Keleti Éva Prima Primissima-díjas fotóművész, aki már másodszor elnöke a zsűrinek. „A pályázat célja a fotográfia és a művészet eszközeivel egy nagy felkiáltójelet rajzolni, felhívni a figyelmet az épek és a sérültek viszonyára, és segítséget nyújtani olyan embereknek, akik eddig nem kapták meg a társadalom teljes figyelmét.”

” Megtiszteltetés számomra a zsűribe való felkérés, mert kiemelkedően jó tapasztalataim vannak a budakalászi Cseppek Háza kapcsán a Gézengúz Alapítvánnyal. Kislányommal rendszeres látogatói vagyunk a családias hangulatú úszó foglalkozásoknak” – árulja el a zsűriben részt vevő Tóth Andrej grafikus, az ARC kreatív csapatának tagja.

Szintén a zsűriben foglal helyet Matheidesz Réka, a WAMP designvásárok szervezője, és Berhidi Mária szobrász. A pályázat védnöke Szekeres Pál helyettes államtitkár, olimpikon, paralimpikon, a kiállítás védnöke Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

A beérkezési határidő: október 31. Részletek és jelentkezés: http://gezenguz.hu/palyazat

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik