Belföld

Befutott az IMF válasza

IMF_logo(210x140)(3).jpg (imf)
IMF_logo(210x140)(3).jpg (imf)

A magyar reagálás után kezdődhet a konzultáció.

Kapcsolódó cikkek

Megérkezett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) válasza a magyar kormány korábbi levelére, a valutaalap ebben főként pontosításokat kért a kabinettől. A magyar fél erre a levélre is válaszolni fog, azután pedig újból megkezdődhet a konzultáció a nemzetközi szervezet delegációjával – mondta Rogán Antal a TV2 Mokka című műsorában.

Az IMF-válasz tartalmát firtató kérdésre a Fidesz frakcióvezetője, a gazdasági bizottság elnöke kifejtette: a valutaalap pontosításokat kért néhány kérdésben, például arról, mekkora költségvetési javulást vár a kormány egyes intézkedésektől, és érdeklődtek a jegybanki tranzakciós illetékről is.

A kormányzat elképzelései között említette Rogán annak megfontolását, hogy a következő két évben a közigazgatásból nyugdíjba vonulók helyére nem vesznek fel új dolgozókat, amivel az állami szférában évente akár 20 ezer emberrel is csökkenthető a foglalkoztatottság. Azt is átgondolják – folytatta -, hogy az államigazgatáson belül ne folyósítsanak egyszerre nyugdíjat és fizetést. Mindettől több tízmilliárdos megtakarítás várható – tette hozzá.

Szóba került továbbá a nyugdíjjárulék-fizetés átalakítása úgy, hogy a nagyobb jövedelműeknek, az adózók felső egy százalékának több járulékot kellene fizetniük – ismertette a frakcióvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik