Belföld

Ádertől remélnek segítséget a játéktermesek

Játékgép (játékterem, nyerőgép)
Játékgép (játékterem, nyerőgép)

Nyílt levélben kérik a játékgépek betiltásáról szóló új törvény normakontrollját az államfőtől.

Nyílt levélben adott hangot alkotmányossági aggályainak a kedden, szélsebesen elfogadott szerencsejáték-szervezésről szóló törvény kapcsán az E-Casino Szövetség.

A szerkesztőségünkbe eljuttatott állásfoglalás szerint a pénznyerőgépek működtetési lehetőségét egy nap alatt megszüntető törvény sérti az jogállamiság alkotmányos elvét, mivel nem hagy elég időt arra, hogy az érintettek felkészüljenek a végrehajtására. Emellett az azonnali működési tilalom bevezetése az azonnali jogelvonás tilalmába is ütközik. Ezenkívül a szövetség szerint a törvény a tulajdonhoz való alkotmányos jogot is sérti és az Európai Emberi Jogi Egyezménnyel is szembemegy.

Külön nehezményezték, hogy a kormány tavaly novemberben szerver alapúvá alakította a pénznyerő-automaták játéktermekben való működését, jelentős beruházásra kényszerítve ezzel a piac szereplőit.

Sérelmezik azt is, hogy – az általuk nem ismert nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva – mellőzte a kabinet a törvény által megkívánt társadalmi egyeztetést arról, hogy valóban a teljes tiltás-e a megfelelő „orvosság” a szerencsejáték-függőség kezelésére.

Mindezeket számításba véve arra kérik Áder Jánost, ne hagyja, hogy előzetes normakontroll nélkül életbe lépjen a jogszabály.

Ezért lépett a kormány a nyerőgépek ügyében

Giró-Szász András szerint tömegeket érintett a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek között a játékszenvedély, több tízezer család ment tönkre. A kormányszóvivő a köztévé reggeli műsorában azt mondta, ez egy húszéves probléma, és a mostani kormány nyúlt először érdemben hozzá.

Tavaly márciusban a parlament már szabályozta a szóban forgó területet. Ezt követően a 25 ezres gépállomány 4 ezerre olvadt, de lehetett látni, hogy a szerver alapú szolgáltatás lényegében újra megnyitja ezt a piacot, a szabályozás nem hozta meg a várt eredményt, ezért kellett a kormánynak lépnie – magyarázta a szóvivő.

Giró-Szász annak kapcsán, hogy a nyerőgépeket üzemeletetők 40 ezer álláshely elveszítéséről beszélnek, azt mondta: a gépek jelentős részét 2-3 koncessziós kaszinó üzemelteti, és mintegy 1000-1500 gép van ezenkívül „szétszóródva”, vagyis szerinte a számokkal valami nem stimmel.

A szóvivő arra a felvetésre, hogy az új szabályozással 30 milliárd forint bevételtől esik el az állam, azt válaszolta: amikor a társadalomra olyan negatív hatással van valami, mint a nyerőgépek kérdése, amely komoly rétegeket taszított a mélyszegénységbe, akkor a kormánynak nem a 30 milliárd forintot kell mérlegelnie, hiszen a társadalmi hasznossága sokkal nagyobb ennek az intézkedésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik