Belföld

Özönvízszerű eső Szegeden – narancssárga riasztás az országban

eso(210x140)(2).jpg (eső)
eso(210x140)(2).jpg (eső)

Az országban több térségre másodfokú riasztást adtak ki a heves zivatarok miatt.

A nagy mennyiségű eső olyan hirtelen zúdult le Szegeden, hogy a csatornák nem tudták levezetni, és helyenként több mint tíz centiméteres vízben gázoltak az autók a város nagykörútján.

Nyarat idézte

Az év legérdekesebb viharát élhették át a Tisza-parti város lakói. A vihar hevessége a nyár közepét idézte, júniusban, júliusban szokott ilyen lenni. Októberben ilyen típusú esőzés egyáltalán nem jellemző, ilyenkor az őszi légkörben a tartós, csendes eső a megszokott – jegyezték meg az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi állomásán.

A mostani heves zivatar nem tartott tíz percnél tovább, és az automatamérés szerint 13 milliméter csapadékot hozott. Ez az októberi átlagmennyiség harmada, azaz nem volt jelentős mennyiség.

Sokfelé riasztás

Több térségre narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a várható heves zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délután. Másodfokú riasztás van érvényben Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében.

Az Alföldön és az észak-magyarországi régióban egy északkelet felé áthelyeződő zivataros csapadékrendszer alakítja az időjárást. A zivatarokat helyenként felhőszakadás, rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék, viharos (óránkénti 60-80 vagy akár 80-90 kilométeres) széllökések és jégeső is kísérheti, 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jégdarabokkal.

Az éjszakai órákban az intenzívebb csapadék és zivatartevékenység zónája fokozatosan a keleti, északkeleti országrész fölé szorul vissza. Szerda hajnalban, reggel a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében lehet még zivatar, néhol felhőszakadás. Délutánra már inkább csak az északkeleti határvidéken fordulhat elő zivatar, de heves zivatartevékenység már nem várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik