Belföld

Irgalmatlanul száraz év lehet 2013

aszaly(210x140)(1).jpg (aszály, szárazság, )
aszaly(210x140)(1).jpg (aszály, szárazság, )

Évszázados szárazsági rekord dőlhet meg jövőre is, ezért kormányzati koncepcióváltás kell a víz megtartása érdekében, és sürgősen víztározókat kell építeni - hangzott el Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára és Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke közös sajtótájékoztatóján kedden.

Körülbelül 100-150 záportározót és 8-12 nagyméretű víztározót kell építeni az országban az aszály enyhítésére, a beruházásokat pedig össze kell fűzni a vidék általános fejlesztésével – mondta az államtitkár.

A kormány vízstratégiájának része az öntözési hivatal létrehozása is, amely az összes járásban képviseltetné magát, és végezné az “aszállyal szembeni küzdelmet”. Ez körülbelül 1,5 milliárd forintba kerülne. Az intézmény az elkövetkező kormányülések témája lesz, és ha zöld utat kap, már a jövő év elejétől létrejöhet.

Eddig az öntözés nem volt állami feladat, a vízügyi társulások végezték ezt a munkát. Az utóbbi években azonban a működésük rengeteg visszásságot vetett fel, ezért a kormány hamarosan dönt megszűnésükről, és a vízügyi igazgatóságok, illetve az öntözési hivatal vennék át a társulások feladatait. A feladatok költsége körülbelül 4-5 milliárd forint, amelyet az állam állna.

Illés Zoltán bejelentette azt is, hogy már több tárcaközi egyeztetés zajlott egy meteorológiai törvény megalkotásáról, amely a tervek szerint 2013 január elején lépne hatályba.

Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke azt mondta: 1901 óta az idei volt a legszárazabb év. Az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy nem egyszeri anomáliáról, hanem hosszú távú “eltolódásról” van szó, mintha “megváltozott volna a légköri cirkulációs rendszer”.

A jelenség hátterében az állhat, hogy az utóbbi évben megnőttek a szaharai légtömegek, és észak felé tolódott a csapadékot hozó zóna. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet már csapadékos időszak, de a szárazság akár el is húzódhat – mondta a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik