Belföld

Félkarú rablók: fő az erkölcs és nemzetbiztonság

Már a parlament előtt a pénznyerő játékautomatákat betiltó törvényjavaslat. Az iparági szövetség valósággal könyörög a honatyáknak, hogy mondjanak nemet rá.

Egy konzervatív gondolkodású politikus világnézetével összeegyeztethetetlen a szerencsejáték. Különlegesen erkölcstelen, morálisan megkérdőjelezhető, és a legkiszolgáltatottabb térségekben jellemző a pénznyerő automaták üzemeltetése, használata – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn este a parlamentben, a pénznyerő játékautomaták működtetésének teljes megszüntetését célzó törvényjavaslat ismertetésekor.

Nem szakad meg a szíve

Lázár János hozzátette: az állam részéről „becstelen” dolog volt, hogy minden kocsmában lehetett szerencsejátékot játszani. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy korábban már újraszabályozták a rendszert, így a 25-30 ezer automatából 4-5 ezer maradt. Törvényjavaslata elfogadásával viszont három – koncessziós alapon működő – helyszín maradna csak, ahol lehet majd ilyen gépekkel találkozni.

Az államtitkár kizártnak tartja, hogy ezekbe az elit kaszinókba szervezett buszokkal vinnék az embereket Csongrád vagy Borsod megyéből. Az adóbevétel-kieséssel kapcsolatban azt mondta, nem biztos, hogy a büdzsét veszteség éri, mert a szerencsejáték miatt kialakuló alkoholizmus vagy egyéb betegségek, valamint a szociális intézkedések szintén pénzbe kerülnek az államnak. Azt is megjegyezte: nem szakad meg a szíve azokért a vállalkozókért, akik ebből éltek eddig.

A parlament kivételes sürgős eljárással várhatóan már kedden elfogadja a javaslatot.

“Kicsikét ingoványos”

Néhány órával Lázár expozéja előtt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága meghallgatta a nemzetbiztonsági szolgálatoknak az ügyről összeállított tájékoztatóit. Az ülés összehívását kezdeményező Mile Lajos, az LMP politikusa elmondta: érdemi válaszokat kaptak kérdéseikre, ám részleteket már nem árult el.

Szűkszavúan mindössze annyit mondott: a szerencsejáték-ipar mindig is „kicsikét ingoványos” terület volt, a pénzmosástól az őrzés-védésen keresztül vannak olyan elemei a szektornak, amelyek nemzetbiztonsági kockázatokat rejtenek.

Esdekelnek

Közben a Magyar Szerencsejáték Szövetség segélykérő levéllel fordult az országgyűlési képviselőkhöz. Az iparág munkavállalói szerint a nyerőgép üzemeltetés betiltása egyenlő azzal, hogy földönfutóvá teszik őket a családjukkal együtt – olvasható a közleményben.

A szervezet elnöke súlyos tévedésnek nevezte, hogy az így kieső adóbevételeket az online szerencsejáték bevételeivel pótolni lehetne, és arra kérte a képviselőket, ne szavazzák meg a módosítást.

Ha kíváncsi arra, hogyan kerül Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán a félkarú rablók közelébe, erre menjen tovább! Ha pedig arról olvasna, hogy kik állhatnak a kormány javaslata mögött, kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik