Belföld

Demján Orbán embereit szidta

Demjan-Sandor(1)(210x140)(1).jpg (Demján Sándor)
Demjan-Sandor(1)(210x140)(1).jpg (Demján Sándor)

Magyarország egyik leggazdagabb embere egy interjúban beszélt a nemzeti tőke erejéről, az Orbán-csapat váltakozó sebességéről és arról, kire hagyja majd a vagyonát.

Kádár bürokráciájának végrehajtó képessége jobb volt, mint Orbán Viktoré, igaz, hogy kiemelkedően meg is fizette őket – mondta az origónak adott interjújában Demján Sándor, aki szerint piaci és nem politikai bérekre lenne szükség.

„Orbán Viktor csapata kétsebességes, gyors jogalkotásban, stratégai kérdésekben, ugyanakkor nem is lassú, hanem áll gazdaságfejlesztésben. Annak ellenére, hogy a miniszterelnöknek számos racionális gondolata van a gazdasággal kapcsolatban, azok végrehajtásával gondok vannak. Hiába van bármilyen tudású vezető, ha alatta a csapat nem végzi jól a dolgát” – tette hozzá a vállalkozó.

Demján szerint a legnagyobb probléma, hogy Magyarországon nincs nemzeti tőke. „Mi egy jobbágysorból felszabaduló ország vagyunk, itt senkinek sem volt felhalmozott tőkéje. A görögök, portugálok szerencsésebbek voltak, ott voltak családi vagyonok. Ezért mindig mosolygok azon, ha a kormány vagy közgazdászok a magyar tőke viselkedését próbálják kiszámítani. Mert ami nincs, annak a viselkedését is kár vizsgálni. A magyar tőke szegényebb, mint a cseh vagy a szlovák, általában lemarad régiós összehasonlításban. Ez azért alakult így, mert a privatizáció során eladták külföldre azokat a cégeket, ahol lehetett volna tőkét felhalmozni. Felismerve ezt, én el is mentem külföldre. Ott szereztem meg a vagyonom 90 százalékát.”

A legutóbbi TOP 100-as lista negyedik helyezettje arról is beszélt, hogy a halála után megmaradó vagyona 95 százalékát jótékony célra ajánlaná fel. „Mindig is ez volt az életcélom, mert tudom, hogy korábban milyen sokat jelentett nekem is a segítség. Ezt nem most mondom először, a kollégáim és a családom a kezdetektől fogva tudják. A pénz a már említett célokat fogja szolgálni – szegény gyerekek oktatása, minőségi kultúra” – ígérte Demján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik