Belföld

“Mindenhol megértik”

Többek közt legsikeresebb darabja különleges előadásával ünnepi hétvégén negyedszázados fennállását a Szegedi Kortárs Balett.

A társulat legnépszerűbb darabját, a Carmina Buránát az 1987-es szeptember végi bemutatója óta eddig majd két és félszáz előadáson játszotta világszerte.

“Azért lett ennyire sikeres, mert Szegedtől, Izraelen, Mexión át Egyiptomig mindenhol megértik, hiszen Carl Orff zenéje ismert mindenhol, én pedig egy közösségi rituális játékká, történetté formáltam a zenét “ – mondta a Szeged24-nek Juronics Tamás, a társulat Kossuth-díjas koreográfusa és művészeti vezetője.

Nem véletlen tehát, hogy hétvégén többek közt ennek a darabnak különleges, élő zenekarral kísért előadásával ünnepli negyedszázados születésnapját a Szegedi Kortárs Balett, melynek számos egykori és jelenlegi táncosa rangos szakmai díjjal büszélkedhet.

A jeles évfordulón a társulatot Szeged polgármestere, Botka László és a társulatnak otthont adó Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Gyüdi Sándor is köszöntötte. Az örömbe sajnos üröm is vegyült, mert Pataki András balettigazgató lebetegedett, kórházba került, így csak levélben tudta köszönteni a közönséget és a társulatot.

A jubieumra megújított Carmina Burana-ban a civilizáció romjain egy, az életben maradásáért küzdő, törzsi szinten élő közösség rituálékkal teli mindennapjaiba pillantunk be, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneiktől vezérelten próbálják átvészelni, amit kiró rájuk a sors, mely hol örömöt, szerelmet, hol bánatot és halált hoz számukra.

“Ezért van az, hogy az előadást a világ minden táján magukénak is érezheti az adott ország népének közonsége” – mondta Juronics Tamás. A szegedi balett idei évadjának első premierje októberben a Diótörő lesz, de többek közt a Carmina Burana-t is láthatja még a közönség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik