Belföld

LMP: hozzák nyilvánosságra a földbérletek pályázatait!

Az LMP szerint a kormány sokadszor szegte meg választóinak adott ígéretét: az állami földbérletek odaítélésénél a családi gazdaságok megerősítése helyett fideszes politikusokhoz és családtagjaikhoz kötődő hűbérbirtok-rendszer kiépítése zajlik.

A párt követeli, hogy hozzák nyilvánosságra az összes eddigi földrészletre eredményesen vagy eredménytelenül pályázók anyagait, és hogy mostantól a pályázatokat átláthatóan, új, világos kritériumokon alapuló pontozással írják ki – közölte Szabó Rebeka országgyűlési képviselő.

A közlemény szerint az LMP és a kedden Magyarországra látogató zöldpárti európai parlamenti képviselő, a francia parasztmozgalom vezéregyénisége, José Bové a helyben élő gazdálkodók földhöz juttatásáért küzd. A párt vasárnapi budapesti és székesfehérvári sajtótájékoztatóján a földalapkezelő elnökét lemondásra szólította fel, a szervezet ajtaját pedig “Földet a helyi gazdáknak!” felirattal ragasztotta le – írta Szabó Rebeka.

Mint felidézte, az LMP már számos alkalommal, parlamenti felszólalásokban, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől (NFA) való adatkérések, az ügyészségi vizsgálat kezdeményezése és a feljelentések során is felhívta a figyelmet az állami földek haszonbérbe adásával kapcsolatos visszaélésekre. Mindezt hiába: a feljelentést például azzal az abszurd indokkal utasították el, hogy az NFA tisztségviselői nem hivatalos személyként jártak el, amikor bérbe adták az állami földeket, így nem is követhettek el hivatali visszaélést – olvasható a közleményben.

Szabó Rebeka szerint a kormány hivatalos birtokpolitikájával, sőt olykor a jogszabályokkal is ellentétes földbérlet-pályázatokkal nem történt semmi, a földek jelentős része továbbra is kormányközeli érdekcsoportoknál landol. Immár a pályázatok második köre is elindult, változatlan feltételekkel, azaz titokban, ellenőrizhetetlenül, a pártszempontok érvényesítésének tág teret biztosítva – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Az LMP követeli, hogy hozzák nyilvánosságra az összes eddigi földrészletre eredményesen vagy eredménytelenül pályázók anyagait, illetve a pályázatokat mostantól átláthatóan, új, világos kritériumokon alapuló pontozással írják ki, valamint a helyben élő gazdálkodók bevonásával döntsenek a földek sorsáról. Az ellenzéki párt a közleményében felszólította Sebestyén Róbertet, az NFA elnökét, hogy vonja le eddigi működésének konzekvenciáit, és mondjon le a hivataláról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik