Belföld

Másik vágányra terelné a vagyont a Fidesz

máv (máv, )
máv (máv, )

Számos jogilag rendezetlen helyzetű, a MÁV Zrt. könyveiben lévő ingatlan kerülhet át az államhoz a vasúttársaság koncepcionális szervezeti átalakításakor.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott egyik módosító indítvány 20 milliárd forintra emelné az önkormányzatoknak ingyenesen átruházható állami vagyontárgyak értékét, hogy a MÁV Zrt. könyveiben lévő, például sportingatlanok minél nagyobb számban kerülhessenek az önkormányzatokhoz. A Babák Mihály fideszes képviselő által benyújtott módosító javaslat indoklása szerint az összeg növelését alapvetően a MÁV Zrt. és az állam közötti vagyonrendezési folyamat teszi indokolttá. Számos jogilag rendezetlen helyzetű, a MÁV Zrt. könyveiben lévő ingatlan kerülhet át az államhoz a vasúttársaság koncepcionális szervezeti átalakításakor. Ezek egy részét célszerű a helyi önkormányzatoknak átadni. Ez költségmegtakarítást jelent az államnak.

További cél, hogy a MÁV Zrt.-nek ne kelljen olyan ingatlanok hasznosításáról gondoskodnia, amelyek az alaptevékenysége ellátásához nem szükségesek, ugyanakkor működtetésük egyes esetekben – például sportcélú ingatlanoknál – jelentős ráfordítást igényel – írja a képviselő. A rendszerint több hektár nagyságú sportcélú ingatlanok Budapest vagy más nagyvárosok (Budapest-Zugló, Székesfehérvár, Szombathely és Szolnok) belső, frekventált területein helyezkednek el, így becsült forgalmi értékük a több milliárd forintot is elérheti.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint az előzetes adatszolgáltatások alapján a MÁV Zrt. több száz olyan ingatlannal rendelkezik, amelyek alaptevékenységei ellátásához közvetlenül nem szükségesek. Ezek közé tartoznak például a jóléti célú ingatlanok (sportpályák, művelődési házak, üdülők) is. Az előzetesen nem határozható meg, hány ingatlan és milyen ütemezésben kerülhet önkormányzati tulajdonba. Az ingyenes vagyonátruházási kérelmekről a kormány dönt. A tulajdon-átruházási szerződések a jogszabályokban előírt szigorú garanciális feltételeket rögzítenek, egyebek mellett 15 éves elidegenítési tilalom ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését, vagy a vállalt felhasználási céltól való eltérés esetén az ingatlan forgalmi értékének megfizetését.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV)  tájékoztatása szerint  jelenleg is több száz ingatlanra (és számtalan ingó vagyonelemre) vonatkozó ingyenes tulajdonba adási eljárás folyik az MNV-nél. Az igényelt vagyontárgyak köre rendkívül széles a funkciót, a területnagyságot, vagy az állagot és értéket tekintve. Ezek között lehet közterület, sportpálya, épület, vagy használaton kívüli vízmű. Az idén eddig két kormányhatározat született ingyenes tulajdonba adásról, ezekben több mint 50 önkormányzat számára közel 100 ingatlan  térítésmentes vagyonátadását hagyták jóvá, megközelítően 5 milliárd forint értékben.

Az MNV szerint a települési önkormányzatok részéről érkezett igénybejelentés többszöröse a korábbiaknak. Ezzel együtt az igényelt ingatlanok is egyre nagyobb értéket képviselnek. Minden esetben megvizsgálják a kérelmet, megállapítják az igényelt vagyonelem értékét, megvizsgálják az önkormányzat által átvállalt állami feladatot és a felhasználási célt. Ezt követően az MNV Zrt. Igazgatósága negyedévente javaslatot tesz a NFM-en keresztül a kormánynak, amely nyilvános határozattal dönt az adott vagyonelem tulajdonjogának ingyenes átruházásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik