Belföld

Kortárs képzőművészek a REÖK-ben

A dinnyébe vágott késtől a repülő Forma-1-es autóig mindenféle kortárs magyar alkotás várja az érdeklődőket szeptember 21-től a szegedi REÖK-ben.

Közel 120 kortárs képzőművészeti alkotás tekinthető meg szeptember 28-ától a REÖK K-ARTS kiállításán. Festmények, szobrok, grafikák, fotók várják a látogatókat. Nátyi Róbert, a szegedi REÖK művészeti vezetője elmondta, igyekeztek a Kész Csoport 400 darabos gyűjteményéből egy olyan keresztmetszetet kiválasztani, mely a lehető legtöbb szegmensét mutatja be a fiatal művészek munkáinak. Emiatt szerepel például Mike Tamás szórópisztollyal készített paradicsomlevese, Nemes Csaba és Szépfalvy Ágnes Carpe Diem című, képregényszerű grafikája és Majoros Áron Zsolt Androméda-szobra egy tárlaton.

Árvai István, a Kész Kft. kommunikációs vezetője a kezdetekről elmondta, hogy az egész mecenatúraprogramjuk a kecskeméti acélszerkezeti gyár felvásárlásával kezdődött.

„Amikor bejártuk a telepet, rácsodálkoztunk arra, hogy 5-6000 tonna acél alapanyag sorakozik a raktárban. Akkor jött a szikra, hogy egy művészeti telepet csináljunk belőle” – mesélte a gyűjtemény vezetője. Ezután 2004-től kezdve évente megrendezték az Acélszobrászati Szimpoziont, ahol 10-12 művésznek és 2-3 gyakornoknak adtak teret. Ebből gyarapodott a gyűjtemény, és a kortárs magyar képzőművészek felvásárolt képi anyagaiból.

Szegeden 2008-ban rendeztek tárlatot a Kész Csoport alkotásaiból, illetve a Szegedi Szabadtéri Játékok helyszínén rendszeresen látható egy-két szobor. A K-ARTS-on ezek közül pár interaktív is, direkt azért készült, hogy a mű részévé tegyék a befogadót.

„A mi anyagaink nem a klasszikus értelemben szépnek, hanem inkább érzelemkeltőnek születtek” – tette hozzá Árvai István. A K-ARTS november 11-ig tekinthető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik