Belföld

Nem a karrier a gyermekvállalás fő akadálya

kismama (terhes )
kismama (terhes )

A zátonyra futott kapcsolat, egészségügyi gondok, vagy a pénzhiány miatt mondanak le a párok a babáról.

Százból mindössze öt nő mondta azt, hogy a munkahely, vagy a karrierépítés miatt nem vállal gyermeket – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Intézetének tanulmányából. A tanulmány készítése során több mint 1500, 35-49 év közötti nőt kérdeztek meg.

Kétharmaduk mondta azt, hogy elégedett gyermekei számával, 26 százalék pedig úgy érezte e téren nem teljesültek korábbi elképzelései. Utóbbi csoportban az átlagos gyerekszám 1,5 volt, a válaszadók többsége pedig érettségizett, szellemi munkát végző beosztott vagy középvezető – írja a Népszabadság.

Arra a kérdésre, hogy miért nem vállaltak annyi gyereket, amennyit szerettek volna, a legtöbben (28 százalék) családi okokat, például a házasságuk megromlását említették. Második helyen az egészségügyi okok szerepeltek (26 százalék), majd az anyagi problémák (24 százalék). A munkahely, a karrier miatti lemondást csak 5 százalék hozta szóba.

Kapitány Balázs demográfus elmondta, hogy az egészégi okokat főleg a gyermektelen és az egygyerekes nők említették, az anyagi ok pedig legtöbbször a harmadik vagy a többedik gyermek megszületése elé állít akadályt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik