Belföld

Még a fideszeseknek sem kell a választás előtti macera

voksolás (szavazás, )
voksolás (szavazás, )

A társadalom döntő többsége határozottan ellenzi az előzetes választási regisztrációt, alig vannak, akik szerint erősítené a demokráciát egy ilyen lépés – derül ki a HVG megbízásából készült Medián-felmérésből.

Lesújtó a lakosság véleménye az előzetes választási regisztráció várható bevezetésével kapcsolatban a szeptember 14-e és 18-a között 1200 fő személyes megkérdezésével készült felmérés szerint. A választópolgárok döntő része, ötből négy úgy tartja, hogy – a kormányzati kommunikációval szemben – a választóknak az utolsó pillanatig jogot kell hagyni arra, hogy a részvételükről döntsenek. Mindössze 14 százalék helyesli azt az elgondolást, hogy csak azok szavazhassanak, akik korábban már alaposan megfontolták a szándékukat. És bár a kormány által tervezett megoldás a hivatalos kommunikáció szerint „erősítené a demokráciát”, csupán 17 százalék osztja ezt a véleményt – 75 százalék ezzel szemben úgy érzi, hogy a regisztrációnak ez a módja sérti a demokratikus elveket.

Az előzetes regisztrációs kötelezettség bevezetésének súlyos következményei lehetnek a választási részvételre, így a választások egészére nézve. A megkérdezetteknek mindössze a 40 százaléka mondta, hogy ha a közeljövőben rendeznének választásokat, feliratkozna a névjegyzékbe, vagyis a választópolgárok hattizede elveszítené a választási részvétel jogát. Ráadásul az új játékszabályok súlyosan torzíthatják is a versenyt, ugyanis – vélhetően az eljárással szembeni ellenérzések vagy bizalmatlanság miatt – az ellenzéki pártok támogatói a fideszes szavazóknál lényegesen kisebb arányban lennének hajlandóak feliratkozni a névjegyzékbe. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha pontosan azok mennének szavazni, akik most előzetesen regisztrálnának, és van is választott pártjuk, akkor a Fidesz ismét a szavazatok több mint felét (52 százalékát) besöpörné.

Bár a regisztrációra hajlandó polgárok aránya pontosan megegyezik azokéval, akik azt mondták, hogy egy közeljövőben tartandó választáson „biztosan” elmennének szavazni, a két csoport csak részben azonos: a részvételüket biztosnak gondolóknak mindössze a 63 százaléka lenne hajlandó ehhez előzetesen feliratkozni a listára. A regisztrációtól ódzkodó, de egyébként elkötelezett szavazók közel hattizede valamelyik ellenzéki párt támogatója, további egynegyede jelenleg egyik párthoz sem kötődik – az ő távolmaradásuk tehát jelentősen befolyásolhatja a választás eredményét.

Mindent egybevetve az emberek elsöprő többsége, 78 százaléka nem ért egyet az előzetes regisztráció bevezetésével. Jól mutatja a feliratkozás népszerűtlenségét, hogy a kormány nemhogy a teljes magyar választóközönséget, de még a saját szavazótáborát sem tudta meggyőzni: bár az előzetes regisztrációt a fideszesek támogatják a legnagyobb arányban, körükben is abszolút többségben vannak az azt elutasítók.

A választók tehát jellemzően az utolsó pillanatig fenntartanák maguknak a jogot, hogy eldöntsék, szavaznak-e. Ez magyarázhatja azt is, hogy a regisztráltak számára esetleg kötelezővé tett szavazás ötletét a döntő többség (81 százalék), de még a feliratkozásukat tervezők kétharmada is elvetné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik