Belföld

Kitüntették Ádert a házasságok megóvásáért

áder jános kitüntetése (ingyenes, )
áder jános kitüntetése (ingyenes, )

Az Út a Békéhez Díjat vehette át az államfő a Szentszéktől.

Az elismerést Francis Chullikatt nuncius adta át New Yorkban Áder Jánosnak, helyi idő szerint szerdán. Az Út a Békéhez Díj (Path to Peace Award) alapítvány igazgatótanácsa azért ítélte oda a kitüntetést a köztársasági elnöknek, mert Magyarország sokat tett az emberi élet és a házasság intézményének tiszteletben tartásáért.

“Isten, áldd meg a magyart”

A ceremónián Edward Egan, New York érseke a magyar alkotmány ezen rendelkezéseit „a nyugati kultúra legjobb értékeinek” minősítette. Chullikat nuncius arról beszélt, hogy az új magyar alaptörvény magában foglalja az “Isten, áldd meg a magyart” hivatkozást, elismeri a kereszténységnek a nemzet fennmaradásában játszott szerepét, valamint hogy ünnepélyesen megemlékezik arról: a magyar államot Szent István király építette ki, aki ezer évvel ezelőtt a keresztény Európa részévé tette Magyarországot.

Kitért arra is, hogy a magyar alaptörvény elismeri: minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, és meghatározza, hogy az élet embrionális és a magzati fogantatás pillanatától védett. Külön kiemelte, hogy az alkotmány értelmében Magyarország megvédelmezi az egy férfi és egy nő szabad akaratából létrejött házasság intézményét, és kinyilatkoztatja, hogy a család a nemzet fennmaradásának alapja.

Hunyadi János és ’56

Áder János szerint az 1990 óta szabad Magyarország azért fogadott el most új alaptörvényt, mert csak most született meg az ehhez szükséges, a választók törvényes felhatalmazásával rendelkező kétharmados parlamenti többség. A köztársasági elnök kijelentette: ez garancia arra, hogy az alkotmány nagyon sokára fog megváltozni.

Az államfő hangsúlyozta: a keresztény világban azért szól délben a harang, mert Amerika felfedezése előtt 36 évvel, 1456-ban Hunyadi János Nándorfehérvárnál feltartóztatta a török terjeszkedést. Ezzel nemcsak Magyarország határait védte meg, hanem a kereszténység értékeit is az iszlám hódításával szemben.

Ötszáz évvel később, 1956-ban a magyarok fellázadtak a kommunista diktatúra ellen, és “ma már senki sem kérdőjelezi meg, hogy a kommunizmus koporsójába az első szöget” ez a forradalom ütötte – tette hozzá a köztársasági elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik