Belföld

Gyurcsány: Bajnainak nincs erős pártháttere

Gyurcsány Ferenc (Gyurcsány Ferenc)
Gyurcsány Ferenc (Gyurcsány Ferenc)

Bajnairól és a demokratikus ellenzékről értekezik a DK-elnök a legújabb facebookos bejegyzésében.

“A demokratikus ellenzéki ellenállás egyre markánsabb, sokan dolgoznak az Orbán-rezsim leváltásán, ez sokakban reményt ébreszt. A demokratikus ellenzék ugyanakkor megosztott. Pártjaik és mozgalmaik sokszor fontosabbnak gondolják egymáshoz való viszonyaik meghatározását, mint Orbán megbuktatását. Sokak szerint reménytelen a helyzet. Szerintem nem” – írta Gyurcsány Ferenc a facebookos jegyzetében.

A DK-elnök úgy véli, Orbánt az ellenzék közös erővel könnyebben válthatja le, ám nyögvenyelős az ellenzéki koalíció megalakítása. „Az LMP ökopolitikát hirdet, de legmarkánsabb jellemzőjének mégiscsak az tűnik, hogy elutasítanak bárminemű összefogást a demokratikus ellenzék pártjaival” – jegyzi meg. Az MSZP-ről azt írja, a Mesterházy-féle vezetése nem zárja ki az együttműködést. „Mesterházy a jövő miniszterelnökeként tekint magára, (..) hasonlóan érezhet, mint annak idején Kovács” – tette hozzá.

Bajnairól pedig úgy vélekedik Gyurcsány, hogy “ma nincs erős pártháttere, politikai karaktere, ízlése pedig a Demokratikus Koalícióhoz áll a legközelebb, de ez nem elég, hogy sikeres jelölt legyen”. „Bajnai akkor lehet sikeres, ha átfogó ellenzéki együttműködés élére állhat, de ezt az együttműködést rajtunk kívül senki nem kívánja tiszta szívvel” – hangsúlyozza.

A megoldás kulcsa – ha van egyáltalán? – Bajnai kezében van. Ha nem tesz semmit, tétovázását elfogadhatatlan taktikázásnak gondolhatják a választók, (…). Ha beszáll, kockázatot vállal, és bár elbukhat, de megőrzi erkölcsi hitelét és a jövő egyik ígérete maradhat” – fűzi hozzá. „Valamennyi szereplő egyszerre néz szembe tehát politikai és erkölcsi kérdésekkel is” – zárja bejegyzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik