Belföld

Nem lesz Horthy éve 2013

horthy miklós hitlerrel (horthy, hitler, )
horthy miklós hitlerrel (horthy, hitler, )

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága hétfői ülésén nagy többséggel utasította el a három jobbikos javaslatát – írja az atv.hu

Három jobbikos képviselő, köztük Vona Gábor nyújtotta be azt a javaslatot, ami Horthy-emlékévvé nyilvánította volna 2013-at. Indoklásuk szerint Horthy Miklós mai napig az utolsó igazi magyar államférfi – olvasható az atv.hu-n.

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága hétfő ülésén tűzte napirendre a kérdést. Szávay István, a javaslat egyik jegyzője azt mondta: lehet vitatkozni Horthynak a második világháború utolsó szakaszában betöltött szerepéről, de tevékenységét a maga egészében kell nézni.

Az emlékév ellen felszólalók többféleképpen érveltek. „A Horthy-rendszer egésze vállalhatatlan egy olyan politikai közösségnek, amit Magyarországnak nevezünk” – mondta az LMP-s bizottsági alelnök, Karácsony Gergely. A fideszes Cser-Palkovics András szerint nem politikai, hanem történelmi kérdésről van szó. Emlékév olyan személyekről legyen, akikről nemzeti egyetértés van, Horthy nem ilyen – tette hozzá.

A független Vitányi Iván – egyben a Demokratikus Koalíció tiszteletbeli elnöke és Horthy rokona – úgy vélte, hogy : Horthy nem a legrosszabbak közé tartozik, de nem is egy Rákóczi vagy Kossuth. Emlékeztetett arra, hogy unokatestvére, ifjabb Horthy István is intő szavakkal óvott a Horthy-kultusz újjáéledése ellen.

A bizottság végül nagy többséggel elutasította a javaslatot. Mellette csak a két jobbikos képviselő, Novák Előd és Pörzse Sándor szavazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik