Belföld

Mikor áll meg az építőipar mélyrepülése?

„A jövő építőipara" címmel konferenciát rendeznek szeptember 28-án Szegeden, amelyen a szakma képviselői az ágazat kitörési pontjait igyekeznek megtalálni.

A legújabb elemzések szerint Idén 1 százalékkal csökken, jövőre 0,9 százalékkal nő a bruttó hazai termék, miközben az infláció 2012 átlagában várhatóan 5,7, jövőre 4,3 százalék lesz. Nem jó hír ez a gazdaság szereplőinek, különösen nem az építőiparnak, amely mély recesszióba került az utóbbi hónapokban. A Csongrád megyei Építő-KITT Klaszter konferenciáján elsősorban arra keresik majd a választ az előadók, hogy a szakképzés megreformálásával, illetve különböző gazdaságélénkítő programok segítségével megállíthatóak-e a kedvezőtlen folyamatok.

Nemesi Pál, a Klaszter elnöke a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta, hogy folyamatosan szűnnek meg az építőipari vállalkozások a megyében, és a mostani megrendelések is csak a most működő cégek felének biztosítanak munkát. Hol vannak a kitörési pontok? – tették fel a kérdést a rendezvényt előkészítő sajtótájékoztatón a szervezők. Elsősorban a közvetlen szomszédságunkban. Jó lehetőségek nyílnak ugyanis Romániában, ám Szerbia ennél is fontosabb piacnak tűnik.

A Csongrád megyei vállalkozások számára egyelőre a hazai piac nem nyújt túl jó lehetőségeket, hiszen Szegeden például csak a Dugonics tér felújítása, valamint a Klinika Központ új szárnyának építése zajlik, új nagyberuházásra azonban nincs kilátás. Nemesi szerint az ágazat legalább egy évig még válságban lesz mind helyben, mind országosan, a kilábalás legkorábban jövő nyáron indulhat el.

A Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Vedres István Építőipari Tagintézményében pénteken sorra kerülő konferencián a szakképzés átalakításáról is beszámolnak a szakemberek. Az eddigi 2+2-es rendszert felváltja a 3 éves oktatásra épülő rendszer, amely visszatérés a régi szakmunkásképzés alapjaihoz. Az új rendszernek csak a körvonalai látszódnak még, így nem tudni, hogy előnyös lesz-e a különböző szakmák számára, vagy tovább mélyül a szakképzés válsága is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik