Belföld

Geréb Ágnes őrizetből is bírálja az otthonszülés-tervezetet

geréb ágnes (geréb ágnes, )
geréb ágnes (geréb ágnes, )
Nem életszerű az otthonszülésről szóló jogszabály, csak olyanok találhatták ki, akik még nem láttak otthonszülést – közölte videó üzenetben a házi őrizetben lévő Geréb Ágnes.

Mi az a támogató környezet, amitől egy nő több gyermeket vállal? Milyen jogszabályok, milyen társadalmi háttér kell hozzá? Többet szül-e, ha maga választhatja meg, hol és hogyan jön világra gyermeke? Milyenek a magyar szülészetek, hogy működik az otthonszülés? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Születésház Egyesület, bábák, szülészek és döntéshozók közös vitanapján.

A tanácsadók hibáztak

Nem a rendelet alkotóinak a hibája, hogy nem jó a rendelet, hanem a tanácsadóké, akik figyelmen kívül hagyták azokat a nemzetközi statisztikákat, amik egyértelműen kimondják azt, hogy az otthonszülés kevésbé kockázatos, mint a kórházi szülés – mondta az egyes ügyei miatt államfői kegyelemre váró, szülész-nőgyógyász. Geréb szerint az lenne jó megoldás, ha az anyákat kellőképpen felvilágosítanák a lehetőségekről, kockázatokról és annak tudatában ők maguk dönthetnének. „A rendelet azt sugallja, hogy az anyák nem tudják, mi a jó gyermeküknek, nem kompetensek a témában, csak a „mindentudó” orvosok, a szülész-nőgyógyászok azok” –közölte a bába.

„Egy ország szabadsága, lemérhető a szülés szabadságán”, íme egy májusi videó, amelyben Geréb Ágnes is elmondja, miért jó az otthonszülés.

Van, ahol szeretnek szülni

Nagy-Britanniában az elmúlt évtizedben 22 százalékkal nőtt a születések száma. Ennek az az oka, hogy az anyák meg vannak elégedve az ellátással – érvelt Lesley Page bábaprofesszor, a Brit Királyi Bábakollégium elnöke.

„ A nők számára kiemelten fontos, hogy bevonják őket a terhesgondozás és a szülés során felmerülő döntésekbe, továbbá hogy jó kapcsolatuk legyen a szakemberekkel, a bábákkal. Az Egyesült Királyságban végzett kutatásuk kimutatta azt is, hogy az otthonszülés a legolcsóbb. A bábaprofesszor szerint „olyan nincs, hogy zéró kockázat, csak alacsony kockázat van a szülésben.”

A terhesgondozásról szóló jogszabályban komolyabb szerepet szánnának a bábáknak – ezt Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságának főosztályvezetője közölte. A gyermekvállalásnak szociálpolitikai befolyásai vannak. Fontos, hogy a munkahelyek is ehhez igazodjanak. A négygyermekes családanya szerint az EMMI sem tartozik a családbarát munkahelyek közé, hiszen az időbeosztása nem igazodik egy családanya életviteléhez.

Bába

Görbicz Adria bába felhívta a figyelmet, hogy – anyagi okok miatt – az országban jelenleg összesen három bábának van működési engedélye, így neki sincs. A bába szerint a járulékos költségeket sem tudják kifizetni az új jogszabály miatt.

A bábák és a védőnők önálló terhesgondozását nagyban akadályozza az, hogy nagy ellenállásba ütköznek a szakma részéről – mondta Csákány György, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház osztályvezető főorvosa, aki azt is elmondta, hogy szerinte a magyar nők azért nem szülnek, mert a magyar társadalomban nincs kellő presztízse a szülésnek és az anyáknak.

Megírtuk, Varga István fideszes országgyűlési képviselő pár hete azt mondta „azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak”. A honatya kijelentése miatt több ezer nő tüntetett a Kossuth téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik