Belföld

Te is jársz néha tilosban?

Tízből hat biciklis szabálytalankodik - ez a tanulsága az egyhetes szegedi razziának.

Ahogy arról már beszámoltunk: a Szegedi Rendőrkapitányság szeptember 10-e és 18-a között ellenőrizte fokozottan a városban a bingásokat. A tegnapi autómentes nap után megszületett a tanulság is. Az önkormányzat által kiadott adatok szerint az egyhetes razzia alatt az ellenőrzött 392 biciklisből 241-en követtek el valamilyen szabálytalanságot.

Íme a leggyakoribb esetek: áthajtás a tilos jelzésen és a gyalogos átkelőn, a polgárok közti “szlalomozás” a járdán és persze az örök, múlhatatlan téma: a lámpa és a kötelező tartozékok hanyagolása.

Pedig nem ártana jobban figyelni és a biztonságra törekedni. A Szegedi Rendőrkapitányság stasztikái szerint ugyanis az idén eddig 42 közlekedési balesetet okoztak területükön biciklisek, az őket ért balesetekre pedig a rendőrök szerint az jellemző, hogy azok szinte mindig sérülésesel járnak, melyek kimenetele gyakran súlyos vagy “tragikus.”

Bár lehet, hogy a bringások annak fogták fel, az egyhetes razzia legfontosabb célja nem a vegzálásuk volt, hanem a biztonságos közlekedés és a megelőzés lehetőségeinek feltérképezése. Az önkormányzat beszámolója szerint ennek  érdekében például bővítenék a városban a kerékpározható útszakaszok számát és a már meglévők minőségének javítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik