Belföld

Híres szentesi tölgy az Év Fája verseny döntőjében

Már lehet szavazni az 1936-os berlini olimpiáról származó fára, amely ma épp a második helyen áll.

Idén harmadszor hirdette meg az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versenyt, melyre 60 fát neveztek közösségek, családok, magánszemélyek és különböző szervezetek. A nevezettekből 13 fát juttatott tovább a döntőbe a szakmai zsűri, amelyek közül a közönség nyilvános, online szavazással választhatja meg az Év Fáját. A voksolás elindult – értesítette a Szeged24-et az alapítvány munkatársa.

Sólyom Éva arról számolt be: a verseny végső sorrendjét a közönség dönti el, a hazai győztes pedig szerepel jövő év elején, az Európai Év Fája vesenyen, melynek célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra.

A hazai nyertes fa egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet a jelölők díjátadó ünnepségen vehetnek át. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatja fel a helyi közösség.

A szentesi Kocsányos tölgy története

Az 1936-os berlini olimpián kapott fát  Lőrincz Márton aranyérmes birkózó adta Szentesnek, még abban az évben, amikor a városba látogatott és meghatódott az ottani meleg fogadtatástól. Ugyanis miután az erdélyi olimpikont az akkori politikai viszonyok miatt szülőföldjén nem ünnepelhették, Szentes egykori helyettes polgármestere Lakos István azt mondta: a város „örömmel fogadja fiaként keblére a fiatal aranyérmes bajnokot”.

Lőrincz Márton ezután ajánlotta fel az olimpián kapott tölgyfacsemetét Szentesnek. A fát az olimpikon jelenlétében a következő évben, 1937. március 29-én ültették el az akkori Polgári Leányiskola, ma Petőfi Sándor Általános Iskola előtti parkban. Azóta itt terebélyesedik.

Az olimpikon aranyérmes birkózót azonban elsodorta a történelem vihara, és sok viszontagság után végül az argentínai San Carlos de Bariloche városában hunyt el 1969. november 26-án. Emlékét Szentes ma is őrzi.

Az Év Fája hazai versenyében a szentesi tölgy ma, vasárnap délelőtt 1262 szavazattal a második helyen állt, egy egri platánfa után, amely eddig 444 szavazattal előzi meg.Voksolni november másodikáig lehet a döntős fákra az Ökotárs Alapítvány oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik