Belföld

Háború és háború?

Vékony a cérna Izrael és Egyiptom között.

Egyiptom újabb katonákat vezényel a Sínai-félszigetre, miután az izraeli külügyminiszter kizárta az ország követelte módosítást a kettejük közti 1979-ben kötött békeszerződésben.

“A legcsekélyebb lehetőség sincs arra, hogy Izrael elfogadja az Egyiptommal kötött békeszerződés módosítását” – mondta ma az izraeli külügyminiszter, külön kiemelve az egyezmények katonai záradékainak érinthetetlenségét.

“Egyiptomnak teljesítenie kell kötelezettségeit a Sínai-félszigeten” – vélte Avigdor Liberman, utalva az utóbbi hónapok számos Izrael-ellenes támadására, amelyet a térségből indítottak Egyiptom által nem ellenőrzötten.

Legutóbb pénteken három fegyveres beszivárogva izraeli területre, rátámadt katonákra: egyet lelőtt, egy másikat pedig megsebesített. Ezután tűzharcban mindhármukkal végeztek izraeli katonák.

Az egyiptomi hadsereg csekély erővel van jelen a Sínai-félszigeten az Izraellel kötött békeszerződés értelmében, amely a terület demilitarizálását írja elő. Augusztus 7-én azonban – Izraellel egyetértésben – beindult a “Sínai hadművelet”, amellyel további egyiptomi erőket telepítenek a félszigetre.

Egyiptom azt hangoztatja, hogy katonái az erősítés kezdete óta terroristák és bűnöző elemek tucatjait ölték meg, de a nemzetiségüket nem közölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik