Belföld

Geréb Ágnes: Világhírnév és házi őrizet egyszerre

24.hu
24.hu

2012. 09. 22. 06:00

Világpremier keretében mutatták be több mint 1000 helyszínen a szülés és Geréb Ágnes szabadságáért harcoló dokumentumfilm-sorozat első részét, a Freedom for birth-öt.

Geréb Ágnes. Az utóbbi években sokak szemében jelkép lett a volt szegedi orvos-bába: a szülés szabadságáért vívott szabadságharc szimbóluma. Egy nappal a világpremier után az őt száműző Szegeden is bemutatták a róla szóló Freedom for Birth című dokumentumfilmet, amely világhírűvé tette. Itthon viszont majd másfél éve házi őrizetben van. A Szeged24 ott volt a film premierjén.

A mozi készítői, Toni Harman és Alex Wakeford egyértelműsítik, hogy munkájuk kampány Geréb Ágnes szabadlábra helyezéséért, az otthon szülés elfogadásáért és az állapotos nők döntési szabadságáért.

Geréb Ágnes a bíróságon

Kulcsszó: félelem
Rengeteg egészségügyi szakértő, ügyvéd, anya szólal fel a filmben, amelyben a „nyomokban mogyorót tartalmaz”-elven jelennek meg az ellenérvek. A megszólalók többsége az ötven perces alkotás kulcsszavával, a félelemmel érvel az otthonszülés mellett, melyet szerintük a kórházak, és orvosok keltenek a nőkben. Számos történetet mesélnek el a filmben olyan nőkről, akik valamilyen mesterséges beavatkozásba nem egyeztek bele, és megfenyegették őket a gyámhivatallal vagy el is vették a gyereküket. Ezeket – a többnyire amerikai – eseteket külföldi ügyvédek sorolják.

Cél: felvilágosítás

Ám az elrettentés helyett a film egyik fő célja a felvilágosítás. Bár Geréb Ágnes kapcsán a filmkészítők többször is megszólítják Áder János köztársasági elnököt, megismertetik a két gyermekes Ternovszky Anna itthon kevésbé köztudott ügyét is, aki a Magyar Állammal szemben nyert pert Strasbourgban. Az ő esetében az Emberi Jogok Európai Bírósága többek között kimondta, hogy a magánélethez való jogban benne foglaltatik, hogy az anya maga választhatja meg szülésének körülményeit.

Tüntető nők Pesten Geréb Ágnesért és az otthonszülésért

Helyszíni eset: kudarc

Ennek az ügynek az alkalmazási kísérletét írta le a szegedi vetítés utáni beszélgetésen egy várandós kismama. Ő jogi dokumentumokkal jár vizsgálatról-vizsgálatra, hogy érvényesíteni tudja akaratát. Ennek azonban elmondása szerint az lett a következménye, hogy nem maradt olyan orvosa, aki együtt működne vele.

Vetítések: ezer helyen világszerte

Mint azt a szervezők elmondták: ezer helyen, csaknem félszáz országban vetítik a filmet, köztük sok olyanban, ahol még olyan szintű törvényi szabályozás sincs, mint Magyarországon. A film nemzetközi jellegéből adódóan a magyar nézők is sok ismeretet szerezhetnek a más országokban lévő állapotokról.

Várható hatás: megosztó

Az itthoni vitás helyzetet jól jellemzi, hogy a filmben csupán egy állami kórházban dolgozó magyar orvos szerepel, aki Geréb Ágnes személyét méltatja. Dr. Bálint Balázs azonban közvetlenül a mű vetítése előtt egy felháborodott nyilatkozatot adott ki, melyben azt állítja, hogy a rendezők megvezették. Így egyelőre nem tudni, mi lesz ezzel a jelenettel, amelyet egyébként a készítők hajlandók kivágni.

A film tehát várhatóan megosztja majd az embereket itthon: újabb érveket és ellenérveket fog teremteni az otthonszülésről – ennek első jelei már tapasztalhatók is. Az azonban már nyilvánvalóan látható, hogy ez a darab először foglalja össze világméretű szinten, egy időben az otthonszüléssel kapcsolatos emberi jogi kérdéseket,s ilyen szempontból úttörő.

IA szegedi vetítésen nagyjából az volt a benyomás: igazából teljesen mindegy, hogy ki melyik oldalon áll, mert a film nem meggyőzni akarja a nézőket, sokkal inkább megértetni, láttatni velük azokat a gondolatokat, értékeket, amelyek alapján sokak tiltakoznak vagy éppen petíciót gyűjtenek Geréb Ágnes felmentéséért.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.