Belföld

Zenei forradalmi nyitány Szegeden

56/56 és világpremier - ma nyit a nemzetközi komolyzenei fesztivál Szegeden.

Péntek este fél nyolctól a szegedi Dómban az alapító-igazgató, a világhírű, egykor “csodagyerekként” indult svájci Robert Christian Bahmann zenezerző-karmester Pora Rosa című művének ősbemutatójával és a magyar zenetörténet kiemelkedő alakjának, a 120 éve született, szintén világhíres Lajtha Lászlónak az épp idén 56 éves évfordulós 1956-os forradalom alkalmából írt Forradalom címet viselő szimfóniájával nyit az idei Szent Gellért Nemzetközi Komolyzenei Fesztivál. A hangversenyt Gyüdi Sándor a fesztivál zenei igazgatója, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója vezényli.

Lajtha László
Az 1963-ban elhunyt Lajtha Lászlót és munkásságát külföldön jobban ismerik, mint hazájában. A Lipcsében, Genfben és Párizsban tanult népzenegyűjtő és zeneszerző 1919-től a fővárosi Nemzeti Zenede tanára majd igazgatójaként Bartók Bélával és Kodály Zoltán dolgozott együtt, és olyan világhíres tanítványok kerültek ki a keze közül, mint például Ferencsik János vagy Tátrai Vilmos.

Életének érdekességei közé tartozik, hogy amikor népzene gyűjtéséért 1951-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, az azzal járó pénzt szétosztotta szegény zenészek közt. 1955-ben a Francia Akadémia levelező tagjává választotta.

Az 1956-os forradalom alkalmából írt VII. szimfóniájának eredetileg a „Mártírok siratója”, címet adta, majd barátai tanácsára „Ősz”-re módosította. A zenemű később kapta a Forradalom elnevezést. A szimfónia harmadik tétele a Marseillaise kezdő motívumával indul és harangkondítással induló zsoltár harmadszori ismétlése végén a magyar himnusz első sora következik. A magyar szónál azonban a zenekar hatalmas erővel elmossa szöveget, utalva a forradalmat eltaposó tankokra. A rendszerváltás előtt csak egyetlen hazai előadása volt a műnek, majd csak 1990. október 23-án következett a második előadás, a teljes akkori kormány jelenlétében. 2008-ig azonban nem volt újabb bemutatója.

A pénteki nem mindennapi fesztiványitányt szombaton szintén különleges zenei csemege követi 15 órától a Dómban. Ekkor mutatják be az idei fesztivál rendkívüli eseményét, a Heinrich Ignaz Franz von Biber által jegyzett, ” A Rózsafüzér-szonáták miszériuma” című művet, amelyet úgy majd adnak elő, hogy az idei illő szonáta közben a jelenlévők elimádkozzák Jézus életének 15 titkáról szóló megfelelő tizedeket.

A szeptember 30-ig tartó, számos élvonalbeli hazai és külföldi előadót, zenekart, tehetséges fiatal művészt és gazdag koncert-sorozatot tartalmazó fesztivál részletes programját annak hivatalos honlapján olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik