Belföld

Felcsaptunk nyomozónak

Nyomozásba kezdtünk, kerestünk és találtunk.

Egy rövid időre Scherlok Holmes bőrébe bújtunk pénteken, hogy kipróbáljuk, milyen feladványok, rejtvények megoldásával nyomra bukkanni. No, nem bűnözőket kerestünk Budapest belvárosában – bár van belőlük szép számmal – ezt a nemes feladatot meghagytuk az egyenruhásainknak. Mi inkább a IX. kerület csodáit kutattuk fel.

Többen is bevallottuk, hogy nem igazán vagyunk tisztában, mennyi „kincset” rejt a kerület. Pár nevezetességet, mint a Holokauszt Emlékközpont vagy a Nemzeti Színház persze mindenki ismer. Segítőnk, egy német fiatalember,ichard volt, aki ellentétben velünk minden zegzugát felfedezte már a környéknek. Nem egyszerű keresésről van szó, itt a technika volt a jóbarátunk: okostelefon. Manapság minden második embernek van ilyen szerkentyűje, bár pechünkre nekünk épp nincs. Ez viszont nem kizáró ok, lehet kölcsönözni a játék szervezőitől, azaz a PLACCC-tól.

A Tidy City játék lényege

A játékosoknak első lépésben a feladványok helyét kell megkeresniük a környéken, vagyis a kerületben. Ehhez a telefon képernyőjén látható térkép és a narancssárga ikonok adnak támpontot. Aki a megfelelő helyre ért, az érintőképernyőn „begyűjtheti” a feladványt, vagyis egy rövid leírást és fényképet kap. A képen egy első pillantásra be nem azonosítható városi képrészlet szerepel. A kapott információk és a fotó alapján kell rájönni, vajon milyen „tárgyra” vonatkozik a feladvány és hol található a valóságban. A megoldás lehet egy szobor, egy emlékmű vagy akár egy épület, de közös bennük, hogy a mindennapokban talán észre sem vesszük őket.


Egyelőre csak androidos mobilokraFotók: Kummer János

Az első feladvány láttán elfogott a lelkesedés, hiszen a látott képet felismerni véltük. “Ez könnyű, ezt tudom, hol van!” –  kiáltottuk. A Mária utcára tippeltünk, ahol épp múlt héten jártunk az óriáscsatorna építésén. Ott láttunk egy házat, ami a megszólalásig hasonlított az okostelefonon lévő képen szereplőre.  Felbuzdulva vettük az irányt a Mária utca felé.

Maci a málnásban

Alig tettünk meg pár lépést a Ráday utcában, amikor feltűnt, hogy bal kéz felől egy ugyanolyan épület áll, mint a Mária utcai. Örvendetes, nem is kellett olyan messze menni a megoldásért. Hát ennyi, majdnem sikerült. Mentségünkre szolgáljon, tényleg egyforma a két épület, aki nem hiszi, járjon utána!

Hogy szemléltessük, milyen nehéz is a játék, íme, a második feladványból egy kis részlet: “Zöld jövő ígéretével kecsegtet, mely a kék jelenhez kapcsolódik és áttétesen a sárga és piros jelenhez is.” Nos, nem egyszerű. A képen egy szobor van. Ki kell találni hol áll/t.

Ötletek?

Bizonyára az olvasók is – ahogy mi is – a Kálvin térre tippeltek, ahol egykor egy szobor állt, jelenleg pedig a négyes metró, azaz a zöld jövő épül. A többi rejtélyről nem adunk tippeket. Aki szeretné kipróbálni, az még szeptember 25-ig megteheti, hétköznap 16-19 óráig, hétvégén pedig délután 3-tól 7–ig. Startpont a Jedermann Kávézó a Ráday utca 58-as számnál.Magyarul és angolul is lehet játszani. A szervezők kényelmes cipőt javasolnak. Jegyár 1000 forint. A PLACCC fesztivál további programjait ide kattintva olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik